2 част: SOFT-AGRO.COM / Отглеждане на телета в клетки

Продължаваме да публикуваме материали свързани с различните проблеми на кравите за мляко.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със SOFT-AGRO.COM,
който продължаваме с материала:

1 част: SOFT-AGRO.COM / Отглеждане на телета в клетки

 

В единична или групова клетка ?

Досега масовата практика беше първите 8-10 дни телетата да се отглеждат в индивидуална клетка и след това да се преместват в малка група, настанена в иглу. Всички вече знаем, че  на 7-10-дневна възраст телето е в състояние на имунна недостатъчност. Това е времето в което  майчините антитела изчезват, а собствената защитна система на телето все още не е достатъчно развита. Ето защо си струва да погледнете критично към момента на прехвърляне на животните.

Новите подходи към отглеждането препоръчват отглеждането на телета по двойки още на 1-3-дневна възраст. Отглеждането на телета по двойки също може да даде по-добри резултати, отколкото при единичните телета, ако на двойка телета се осигури съответно по-голямо иглу, по-голяма открита площ с две поилки и две хранилки.

Ако поставите две телета в клетка, която всъщност е проектирана само за едно теле, няма да постигнете оптимални резултати от отглеждането. Междувременно на пазара вече се появиха предложения за “двойни клетки”, които отговарят на нуждите от пространство на две телета, както в клетката, така и в откритата площ.

Използване на къщи от иглу – и всичко е наред?    За какво да внимавате

В момента гамата от иглута за телета е толкова обширна, че е почти невъзможно да се проследят всички. Те се различават по цвят, материал, размер, опции за вентилация и други характеристики.

За практическа употреба също е важно.

  • Как може да се отвори и затвори изхода?
  • Може ли решетката да се върти?
  • Как може да се транспортира иглуто до мястото на почистване?
  • Има ли други опции за закрепване на хранилки и поилки освен поставка за кофа със биберон?
  • Има ли само една дупка за главата или две?

Ако искате да закупите нови иглута, трябва предварително да уточните на кои условия трябва да отговарят иглутата (единични или за малка група), за да можете след това да проучите офертата целенасочено.

Размерът на иглуто е критичен. Колкото по-голяма е площта, обитавана от телето, толкова по-ниско е микробното натоварване и съдържанието на CO2 в околния въздух и още  повече мястото за свободно движение на телето, има положителен ефект върху развитието на мускулите. Входът също трябва да е достатъчно голям, за да може не само телето, но и работниците да го ползват.

Иглуто трябва да има външна площ, така че телето да може да избира къде да остане. Дизайнът на външната част на иглуто влияе върху това как ще се покаже в употреба. Особено ако телетата бъдат в отделни иглута за повече от 10-14 дни, трябва да се обърне повече внимание на размера. Размерът и характеристиките на оборудването в крайна сметка определят и цената на иглуто.

В допълнение към размера на иглуто е важна и оградата. Оградата трябва да е с височина най-малко 90 см (над земята), за да не може телето да не я прескочи. Добрата стабилност е нещо естествено, тъй като това е и гаранция, че вратата може да се отваря и затваря с една ръка при продължителна употреба. Иглените ролки могат да бъдат предимство, за да могат клетките лесно да се преместват в зоната за миене. На предната врата, в допълнение към държача за кофата с биберон, винаги трябва да има два държача за кофи за да може кофата за вода и кофата за храна  да могат да бъдат прикрепени отделно.

Вентилация на иглуто

В зависимост от решението на производителя има и голяма разлика във възможностите за вентилация на иглуто. Често има вентилационен отвор (с различни размери) в горната задна част на, който може да се отваря и затваря на ръка. Въпреки това, предимството на отворения отдушник през лятото може да бъде недостатък при по-ниски температури. Всяка опция за ръчна вентилация също изисква адаптирана към времето система за манипулиране, в противен случай предимството бързо се губи.

Иновация във вентилацията на иглуто – “Igloo Booster” от Vet.Smart. Тази система се състой от прецизно подбран пластмасов корпус и устойчив на пръски и прах вентилатор. Вентилаторът постоянно всмуква свеж въздух и го разпределя равномерно в иглуто. Разположението на отворите на Igloo Booster, съчетано с мощността на вентилатора, осигурява идеален обмен на въздух. Това е продукт тип plug & play, който пасва на всички често срещани модели Igloo.

Отглеждането на открито само по себе си е добро за телето, но въздухът в иглуто не е автоматично осигурен. При топло време дебелият матрак от тор до иглу може бързо да превърне „хижата“ в „смог“, особено когато въздухът е с високо съдържание на микроби. Постоянният целеви въздушен обмен, както във всяка добра плевня, може да бъде решението тук. За да направите това, има нов тип вентилация, която е монтирана в покрива на иглуто.

Следва ….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here