Безрогите ще са на мода

Не трябва да се изненадваме, че през последните години Развъдните организации правят всичко възможно по генетичен път да отстранят рогата на кравите.

Разбирай, да се раждат телета без рога.

Оказа се, че това не е никак лесно. Например при червения Холщайн има доста безроги мъжки телета, но генетичните им заложби за висока продуктивност и другите признаци са с много малки стойности.

В момента работата продължава и информацията е, че нидерландците вече имат успехи – произвели са бици произвеждащи безроги телета и предават също отлични продуктивни и качествени признаци на дъщерите.

За решаването на тази задача се работи и в Германия по отношение на Симентала. Разбира се, че това има  общо с променящите се правила в Германия по отношение на обезроговяването на телетата. Доскоро в Германия на фермерите беше позволено да обезроговяват телетата сами до навършване на шестседмична възраст без анестезия.

Сега правилата са променени. Германските фермери вече също трябва да упояват телетата при отстраняване на рогата. Обаче  все още имат право сами да правят обезроговяването, но при присъствието на ветеринар, за да анестезира животните.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here