Поддържане на копитата

Съгласно изискванията, във всяка говедовъдна ферма трябва да има дезинфекционна площадка, с вана за дезинфекция на копитата.
Дори и да няма изисквания, всеки уважаващ се говедовъд трябва да има такова съоръжение във фермата. Направено така, че да е лесно за обслужване, с лесен достъп на животните, да няма ръбове за да няма наранявания е много е добре, трябва да има подвижни преградни стени, ако трябва да се фиксира някое животно за да престой повече време в разтвора.

Съветът за развитие на земеделието на Ирландия препоръчва ваната за крака да бъде най-малко с 12 см дълбочина и най-малко 3 m дължина. Тази дължина  означава, че всеки крак се потапя поне два пъти. Вана с размери по-малко от 2 м може да означава, че някои крака изобщо не се потапят.

Друг фактор, който може да повлияе на времето за контакт с разтвора, е колко чисти са краката на кравите. Никаква баня за крака няма да бъде ефективна, ако мръсотията покрива копитото. Много важно е колко крави влизат във ваната, преди разтворът да бъде сменен.  Ако вашата вана за крака побира 100 литра, през нея трябва да преминат максимум 100 крави, преди разтворът да бъде сменен. Вашият разтвор във ваната за крака трябва да покрива кожата над копитото, включително тази в предната част на стъпалото.

Колкото по-спокойно и бавно преминат кравите през ваната  ще има по-малко пръски. Това означава, че по-малко от разтвора се губи и има намален риск от замърсяване на цицките.

Кравите, които се движат през банята с постоянна скорост, също означава по-дълго време за контакт с химикала.

Най-простият начин да оцените състоянието  на вашите крави, минавайки през ваната за крака е да погледнете главите им.

Когато кравите не са подложени на стрес, те естествено ходят с ниско вдигнати глави, наблюдават къде поставят краката си и внимателно избират стъпките си.

Високо вдигнатата  глава е лош знак.

За да осигурите подходящо преминаване на кравите през ваната, трябва предварително да се свърши нещо.

  • Запознайте кравите с ваната за крака – това се подобрява с честотата на използване, тъй като кравите обичат рутината;
  • Уверете се, че ваната за крака е удобна за преминаване – гумената постелка позволява на кравите да ходят с повече увереност;
  • Уверете се, че банята за крака не е пречка – кравите да могат да отидат под навеса и на пасището.Източник: (AHDB)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here