Преработка на краве мляко – 2021 г

Данните за преработката на кравето мляко, са едни от най-интересните цифри от статистиката. Все пак става дума само за краве мляко и за продукция от краве мляко. Освен това, кравето мляко е стратегическа суровина, основна храна за децата и възрастните и трябва винаги да бъде под наблюдение от управляващи и общество.

За какво ни говорят цифрите от годишната преработка на мляко.
Може да се каже, че преработеното мляко в мандрите е и официално произведено такова. В останалите графи, за да стигнем до окончателното производство, има мляко продадено от фермата, по ъглите, за изхранване на животните и домакинства и в крайна сметка цифрата за произведено мляко набъбва.

През 2021 г в предприятията за преработка са влезли 697 884 т мляко произведено от крави, овце, кози и биволи. Това е с 15 774 т по-малко от преработка за 2020 г. Намалението се дължи на кравето мляко, което е с 15 743 т по-малко от 2020 г.

Противно на нашите очаквания и на експертите, че през декември производството на краве мляко ще падне,  вследствие на големия отпад на ферми, намаляването на дажбата на кравите, лошото време и липсата на мотивация за работа, не се случи нищо такова.

 За декември`2021 са преработени 46 541 т краве мляко, което е повече с 509 т от ноември`2021. Това може да си го обясним с по-голямия брой отелвания през декември. Разбира се има и други догатки, но за тях няма факти, и може само да се съмняваме. Независимо от това, че през декември имаме увеличено производство, то е едно от най-ниските нива през последните 36 месеца.

По отношение на производството на отделните продукти се наблюдава:

Пресни млека – 76 047 т, което е много малко повече от   миналогодишното производство + 1415 т.

Пресни млека с добавки – производство на 3288 т при 2730 т за 2020 г. Разликата не много голяма -558 т, но показва промяна във вкуса на населението, а и е възможно да има и увеличен износ на такива млека.

Заквасени млека – производство от 170 659 т срещу 169 365 т. Консумацията на такива количества кисело мляко, показва че българина все още спазва традициите да се консумира повече кисело мляко. Все пак, се падат средно на глава от населението годишно по 24.4кг кисело мляко.

Масло – запазват се цифрите от миналогодишното производство – 1046 т за 2021 г и 1008 т за 2020 г.

Краве сирене – основна храна за съгражданите ни, както у нас така и в чужбина. Е, през последните месеци се увеличи консумацията на свинско месо породено от ниските цени, но вероятно съвсем скоро и това ще приключи с хепиенд за производителите на свинско месо. Произведени са 79 126 т сирене, което е с 1690 т в повече от 2021 г. Средно годишно се осигуряват по 11.3 кг сирене на човек от населението.

Обсъждайки  резултатите по отношение производството и преработката на краве и ситуацията на терена – фалит на ферми, намаление на продуктивността, увеличени материални разходи и др., може да се кажи, че 2021 г е била “лебедовата песен” на млечното говедовъдство. Дано да не сме прави, но индикациите, които получаваме от фермите са именно такива. След всеки наш месечен коментар, свързан с кравето мляко, сме призовавали да се направи анализ и краткосрочен план за действия.

Какво може да се направи, нещо като изводи:

 • Преработката на сурово краве мляко и производство е запазено на миналогодишно ниво.
 • Това е заслуга само на фермерите, защото през последната година държавата я нямаше. Те дадоха всичко от себе си – труд и финанси, да спасят това което са създавали с години. Въпросът е до кога ще издържат.
 • Цената на млякото наистина се е повиши, но е далеко от себестойността на продукцията. Поради това, че нямаме готови инструменти за използването им при криза води отново до плащане от страна фермерите.
 • Предстои ново етикетиране на сиренето, което също ще доведе до хаос в пазара за сирене и объркване на клиента.
 • Скрита картинка в момента е вноса на мляко, използването на сухо мляко, технологията на производство и др.
 • Действащите наредби също носят разнобой.
 • Нямаме българизация на нашето мляко, което дава възможност за злоупотреби.
 • Контролът в млечния сектор на ниво ли е.
 • Спасението на млечното говедовъдство в момента е свързано единствено с подкрепа от финансов ресурс. Не стане ли веднага, утре ще е късно.
 • Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab
 • Говедовъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here