Отнасяйте се към сперматозоидите като към рохкаво яйце

Защо казваме, като яйце.
Защото така е прието у нас да отъждествяваме яйцето с най-чупливите, най-пазените предмети. По този начин трябва да се отнасяме и към спермата. Имахме случай, когато от митницата дори се престараха при съхранението на получения съд със сперма. На кашона е написано -196 градуса. Митничарите решили да се застраховат и бяха сложили съда в хладилника. Това голямо престараване от тяхна страна ни струва 100 лева за прекараните часове в хладилника.

В момента повечето фермери си имат съдове за съхранение на спермата. Повечето от тези съдове са ново поколение, издържат без доливане повече от един месец и осигуряват добри условия за съхранение на спермата. Въпреки това, трябва да отделяме малко време и за този съд. Все пак в него спермата е от добри бици. Цената също е висока. Сега доста фермери вече купуват сексирана сперма, която е още по-скъпа. Ако във фермата имате човек, които да осеменява и отговаря за съда, го инструктирайте как да манипулира с него. След това от време на време му правете проверки. Знаем, че всички сме изкарали курсове, но няма нищо лошо да си припомняме от време навреме правилата.

Запомнете спермата е много чувствителна към температурните промени. Когато купувате сперма, искайте от продавача да ви предостави указания за размразяването на спермата – температура, време за престой в пистолета и др. указания.

На какво си струва да се обръща внимание?
1. Съхранявайте контейнера на хладно, сухо и добре проветриво място, далеч от любопитни ръце, например деца; Най-добре е дори съда да е заключен.
2. Азотът се изпарява – ефективно и бързо извършвайте всички манипулации при отворен контейнер. Добре е да имате добро осветление – азотните пари и малкия печат върху паетите правят трудно намирането на търсената такава.
3. Проверявайте нивото на азота всеки ден (контейнерът може да се отвори и газът да излезе по-бързо, отколкото си мислите), доливането на азота трябва да става своевременно и никога в последния момент;
4. Издърпайте паетата в “безопасна зона”, никога не вадете паетата над нея!
5. Максималното време за “търсене” на  сперма в гърлото на контейнера е 20-30 секунди; след това, дори ако все още не сме успели да изберем желаната паета от канистара, върнете го  със спермата на дъното на контейнера и изчакайте около 1 минута за да се охлади добре. Едва тогава може да търсите наново исканата от вас паета.

  1. След като си вземете паетата от съда, веднага върнете канистара на мястото му в дъното на съда. Сложете тапата и проверете добре ли е поставена. След това сложете и капачката. Ако има приспособление за заключване, заключете.

Просто, елементарно, познато. Само трябва да го правим или проверяваме

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here