1 част: Михаил Михайлов – Има овце, има пари – продукция няма / сп. “Агропари”

2 част: Михаил Михайлов – Има овце, има пари – продукция няма / сп. “Агропари”

Сякаш това е извода след като се прочетат годишните отчетни доклади и справките излизащи за овцевъдството. Цифрите от доклада за 2020 г показват , че продукцията от овцевъдството и козевъдството е 372.5 милиона лева. Това е едва 17.1% от производството в животновъдството и 4.4% от общата стойност на крайната продукция от отрасъл Селско стопанство през 2019 г.

Тази продукция е постигната от 1 105 076 бр.овце-майки и 216 268 бр. кози-майки или всичко 1 321 344 бр. На пръв поглед имаме отличен резултата, за които си мечтаят много овцевъди и козевъди – приходи от 281лев от животно. Към това, като се прибавят и субсидиите – изводът е , че овцевъдите въобще не са за оплакване.

Реалностите обаче по отношение продуктивността съвсем не са такива.

Например в справката за производство на червени меса през 2019 г е дадено, че са произведени 2395 т месо от ДРД, а в доклада е записано производство от 11 703 т.
Първата цифра е от кланиците, където единствено могат да се колят животни съгласно разпоредбите. Останалите тонове месо е от животни заклани за консумация от семейството на фермера и продажби. С други думи нашите фермери добре си хапват агнешко. Наистина, статистиката има най-различни модели за да включи продукцията, която не влиза в мандрите и кланиците. Но тези цифри са шокиращи. На практика обществото не получава нищо /нито мляко, нито месо по магазините, нито данъци в банките/ а дава много. И както се казва апетита идва с яденето и овцевъдите от ден на ден искат все повече. В това няма нищо лошо, ако имаше продукция на светло.

След млечното говедовъдство , следващият най-труден отрасъл в животновъдството е овцевъдството. Липсата на пастири, пасища с лошо качество на тревата и все още не решения проблем с доенето, кара много овцевъди да хвърлят гегата и да почнат работа, където да си въртят синджирчето. За да се разбере за какво става дума е необходимо да прекарате само два часа зад стъргата за доене или да гледате как умират агънцата, без да може да им помогнете.

Информацията :. Без нея не става нищо. Ако я има и е недостоверна нещата са още по-зле. Как да се направи анализ или проект без информация. Защо се получава така. Всяко правителство, когато излиза с някакъв отчетен доклад, иска да има написани само хубави неща. Така че много пъти се пишат само положителните неща, а негативните се замаскират по някакъв начин.
Бъдете спокойни, държавните служители са много опитни в това и имат сто варианта за да нагласят нещата. Бил съм държавен служител и долу горе ми е ясно. Човекът няма друг избор. Той си вади хляба в съответното ведомство и по-добре е да пише това, което му кажат. По същия начин процедират и научните институти. Те също са на „хранилка” при държавата и предпочитат да си мълчат. В последните години да сте чули някой професор да се опълчи против порядките, както професор Мангъров /дали е прав или крив е друг въпрос. Намери смелост човекът да изказва собствено мнение./.
Сякаш опира въпросът от чужбина да ни правят докладите, както искат някои за магистралите. Не случайно скоро един наш министър говореше за създаване на отдел вътрешна сигурност или нещо подобно , така както има в специалните служби.

Изводите:

  • Достоверни и навременни статистически данни
  • Анализи подчинени само на достоверна информация. Никакво адаптиране към исканията било на политици и администрация.
  • Необходимо е създаване център за анализи в земеделието.

Контролът: един от основните проверяващи, както за броя на живоните, идентификацията и куп още неща е БАБХ. Другите контролни органи са ДФЗ, ОДЗГ, ИАСРЖ и следват ППЗ, Общини и още толкова институции. Към тях съвсем скоро ще почувстваме влиянието и на неправителствените организации – природозащитници, защитници на животни, вегани и още няколко подобни.

Водеща разбира се е БАБХ. Каквото кажат от там това се случва – и за проверки, и за резултати и наказания. Имаме и една неправителствена организация /скоро май се появи още една/ Активни потребители , която открива нарушения, възбужда потребителите и в крайна сметка изгаря, като факел до следващата проверка. Контролният орган, в случая БАБХ, обикновено не присъства на проверките, не признава резултатите и всичко приключва миролюбиво.

Само да допълня нещо, ще е интересно за читателите. В Гърция, бе създадена организация, от производители на мляко и преаботватели на сиренето Фета. Основна задача, да не се допускат фалшиви сирена на вътрешния и международния пазар. Тази организация работи в пълен синхрон с организацията Елго Димитрия, която е орторизирана да извършва контрол и предлага наказанията. Резултатите вече са налице. Има две наложени глоби, ама наистина глоби – едната от 250 000 евро, за представено краве сирене за сирене Фета в Германия и друга мандра, която е продавала в Гърция овче сирене за Фета, като там според пресата има и българска следа. Казва се, че сиренето е наше, внесено в Гърция през Германия. Разбира се, за това ние нямаме никаква вина. Освен тези два случая има още 15 мандри наказани с по малки глоби за по-малки нарушения – например не спазване срокът за зреене.

Изводите:

  • Промяна в работата на контролните органи
  • Създаване служба от рода на „Вътрешна безопасност”
  • Безкомпромисни наказания за нарушителите.

Михаил Михайлов

Следва продължение …

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here