На Европейски език за алкохола

След новите правила за отглеждане на животните и теченията за намаляване консумацията на месо, дойде и първия депеш, какво очаква винарството.
То си е съвсем ясно. Като намалиш консумацията на дебело мезе, ще намалиш и виното.

Може би този доклад е първата лястовичка предвещаваща борбата с консумацията на алкохолни напитки. Всичко в доклада, решенията и предложенията са казани на съвременен европейски език – неясно, заоблено, кратко и позволяващи вземането на всякакви решения. След като прочетете това съобщение на ЕС ще разберете на какво високо ниво, пълно с кръстословици се говори в Брюксел.
Говедовъд

На 9 декември 2021 г. Европейският парламент одобри доклада за борба с рака на Специалната комисия за борба с рака (BECA). В които се твърди, че при консумация на алкохол има риск от развитие на рак.
По този начин комисията BECA „припомня, че консумацията на алкохол е рисков фактор за много видове рак, като на устната кухина, фаринкса, ларинкса, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, гърдата…“ и „признава, че когато става въпрос за превенция на рака няма ниво на сигурност и подчертава необходимостта то да се вземе предвид при обсъждането и прилагането на политиките за превенция на рака“.

Трябва да се отбележи, че текстът, който се проучва от Европейския парламент, не е пряко обвързващ, но ще служи като ръководство за бъдещи закони, които ще бъдат лансирани от Европейската комисия.

В доклада се твърди, че „няма безопасно ниво на консумация на алкохол за превенция на рака“:

Това твърдение представлява обобщение на наличните научни доказателства. Такива твърдения не само игнорират икономическите, екологичните и социалните измерения на лозарството, но също така заклеймяват селскостопански продукт, свързан със средиземноморската диета.

Както знаем, едни от основните производители на вина в Европа са Италия, Гърция, Франция, дори и България. В тази връзка италианския евродепутат Херберт Дорфман иска  незначителна промяна в оригиналния доклад , където оригиналният текст демонизира всяка консумация на алкохол, независимо дали е умерена или прекомерна, Херберт Дорфман се фокусира върху борбата с употребата му.

Фразата „напомня ни, че консумацията на алкохол е рисков фактор за много видове рак“ може да бъде преформулирана на „подчертава, че вредната консумация е рисков фактор и т.н.“. По същия начин напомнянето на проучването на Световната здравна организация (СЗО), което „признава, че няма безопасно ниво на консумация на алкохол по отношение на превенцията“, може да бъде преформулирано като „въздържането е най-безопасното ниво на консумация на алкохол по отношение на превенцията“.

Преди всичко текстът вече няма да иска бутилките да бъдат етикетирани с „предупреждения за здравето“, а с „информация за умерена и отговорна консумация“.

Източник: ЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here