Кравите не обичат силните децибали

Всяка  веселба е съпроводена с музика, танци и по средата за капак идват бомбичките и зарята. Всеки, които е отглеждал куче знае, че още при първата ракета, кучето се свива и търси най-тъмното място в района. В това няма нищо чудно. При такива гърмежи ние се радваме на цветовете на зарята, слушаме гръмогласната музика, без да осъзнаем, че децибелите при такива случай достигат до  160 dB. 

В обора има  оборудване, което създава  шум всеки ден. Обикновено този шум не надвишава 70 dB, което се приема все още нормално от кравите.

Вече над 80 dB при кравите се наблюдава безпокойство, ускорен сърдечен ритъм и намаляване приемането  на храна. Увеличението на децибелите на 95 dB, вече води до възбуденост,  напрежение на мускулите, по-често уриниране, по-бързо сърцебиене и намалена функция на търбуха.
Когато шума достигне до 100 dB вече наистина става лошо – в кръвта наблюдаваме морфологични и биохимични промени (например, нивото на глюкоза се увеличава). 
След спиране на шума, дисфункционалният организъм ще се нуждае от няколко дни, за да се върне към нормалното си състояние.
Така че, ако наистина искате да стреляте и пуснете говорителите до дупка, направете го по-далече от оборите.

Източник: Солан и  Йозик.

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here