Ние коментираме, вашите коментари: Лидерите в животновъдството – кои са те

Да напишем този материал, бяхме предизвикани от коментарите под съобщенията за срещата на министрите с лидерите на браншовите животновъдни организации. На някои от коментарите дори трябваше да има знака – забранено под 18 години. Определено срещнахме коментари за лидери от хора, които нито са ги виждали, нито ги познават.

Все пак уверете се сами:

„Животновъди, намерете си адекватен представител на бранша! Този случайник , пишман “животновъд” и отявлен субсидиевъд по скоро позори бранша отколкото да ви е полезен“.

„От къде ги намираме тези недоразумения и кой ги лансира тия хора, те ли ще ни защитават интересите това е смешно, те като ни видят хората които ще поставят исканията ни не ни вземат насериозно“.

Интересното е ,че обикновено тези критикуващи нито са членове на някоя организация, нито са плащали членски внос нито са ходили на „барикадите“. Просто искат без да дадат нищо от себе си да вземат. В живота няма такова нещо. Всичко се получава с много работа.

Има и много стойностни коментари.

„Ножът бил опрял до кокала ФАКТ. Няма да е лошо веднъж да попитате дребни и средни фермери, какво искат да се промени, защото ние научаваме, че браншови организации имали среща някъде по върха. Само субсидий, ковид мерки, подпомагане, но когато ножът е до кокала би било по реално най – накрая да имаме печалба от литър мляко която ще е всекидневна, да се премахне данък в/у субсидията която е помощ, да се удари юмрук най накрая и за категорията труд,и др.“

Какво може да се отговори на тези пропити с мъка и напукани длани въпроси. У нас има поне две организации, които обединяват т.н малки фермери. В другите организации също могат да членуват малки фермери. В СЖ участват и т.н Областни съвети по животновъдство. Другата възможност е преди СЖ въпросите на фермери, които не членуват в никоя организация да бъдат внесени в Дирекция животновъдство при МЗХГ където ще бъдат разгледани.

Ние, от наша страна също бихме се ангажирали да изпратим и публикуваме проблемите, исканията и правата на малките фермери. Пишете ни. Как да се знае какви проблеми имате без да ги кажете. Само с искането „дайте ни пари“ или „дайте ни парите на големите“ не става. Никой няма да ви даде нищо. Трябва проблем, аргумент, че има такъв и искане да ви се помогне. И то в рамките на Закона и Регламента – хубави, лоши, трябва да се изпълняват. Но и те могат да се променят.

В тази връзка искаме да кажем какъв урок ни даде зам.-председателката на Копа Коджека на една среща в Пловдив. Един наш фермер се обърна към председателката и  каза, че в най-скоро време група наши земеделски производители ще внесат писмо в тази Европейска организация. Жената отговори така:
Благодарим за доверието, но това писмо само ще го отворим и като разберем, че не сте наши членове просто ще го преместим в дясно.

И сега за лидерите.
Някои не ги признават, други ги псуват, трети ги хвалят. Но през последните години лидерите ни издействаха доста полза за фермерите. Те участват във всички сбирки по отношение на животновъдството. Това не означава, че отиваш да пиеш кафе. Трябва да отидеш подготвен. Трябва да си прочел няколко пъти дадената Наредба, Закон или правилник. Например Наредбата за хуманно отношение към животните е над 44 страници. Трябва да си се консултирал с юристи или научни работници. След това трябва да си организираш работата така, че да се освободиш няколко часа или цял ден за да участваш в заседанието. Все пак щом са лидери, тези хора имат много животни, големи ферми, големи задължения и големи джипове. Зареждат ги с бензин и пътуват 200-300 км за да присъстват на съвета.
Ако някой си мисли, че по време на дискусията е лесно, само да кажеш искам това, отсреща казват да и си отиваш в къщи. Няма такова нещо. Борбата е за всяка стотинка, за всяка педя пасище, за всеки магарешки будил. Нормално е не всичко да се приема, защото управлението на земеделието ни е подчинено на регламентите на ЕС.

Обикновено лидерите на животновъдите са максималисти и искат много. Но големите им амбиции се „прекършват“ изведнъж. Обикновено се появява някое момиченце, което работи с европейските служби и казва – съгласно регламент еди кой си, параграф еди кой си , точка еди коя си, това което искате не е възможно. Вероятно на първо четене е така. Ето затова е необходимо организациите да имат паричен ресурс, да платят на експерти, които предварително да им разработят въпросът, който ще се обсъжда.

При тези преговори между организациите и управляващите правят  впечатление още две неща. Казва се, дайте предложение по решаването на еди кой си въпрос – например доказване на продукцията. Организациите почват да предлагат куп варианти в детайли. Дали е законосъобразно или не  никой в момента не знае. Защо организациите не поставят въпросът по друг начин на управляващите – кажете какво да се направи за да няма измами при доказване продукцията. Министерството има голям ресурс в това отношение – юристи, експерти, научни институти.

Второто е, че държавните служби работят в затъмнение. Ето и защо, гръцките фермери настояват по време на всеки управителен съвет на държавна институция свързана с животновъдството да присъстват фермери, като наблюдатели. Тогава ще се знае и какво става в кухнята на тези държавни ведомства. Няма предварително стиковка по всички въпроси. Всеки от лидерите иска да каже нещо за да знаят, че съществува и много хора като говорят за един и същи проблем главното се размива. На прост български език казано, не може да се постигне обединени. Някои от години повтарят , че причина за това е закона за браншовите организации . Определено и да го имаме , няма кой знае да е по-различно.

И сега малко за лидерите. Познати от години имена в цяла България. Всеки със своите плюсове и недостатъци. Трябва да се отбележи, че по време на последния СЖ лидерите бяха на изключително ниво. Много точно и ясно представиха проблемите в животновъдството пред министър председателят и министъра на земеделието. Не се отказаха да искат нова среща с министър председателят и министъра на финансите. Направиха добри предложения по отношение доказване на продукцията, промените в Наредбата за използването на пасищата, които едва ли не трябва да станат голф игрища. За използването им само от хора, които отглеждат животни. Проблемите с високите цени на тока и горивата. Пенсионирането на фермерите и още много други въпроси. Разбира се не бе подминато и искането за спешно изплащане на де минимиса и увеличаване сумите за кризата от ковида. Резултатите от тези тежки преговори продължили четири часа се чакат с нетърпение от фермерите.

Най-важното може би е, че след тези разговори е, че президента посети оранжериите в гр. Сливен и каза – Трябва да се действа бързо, защото, ако се допусне затриването на сектора, резултатите ще са печални. Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на България. Ако не бъдат взети навременни мерки за подпомагане на сектор „Земеделие“, има възможност окончателно да загубим този отрасъл.

Изводът е един. В следващите месеци, държавните мъже по-често трябва да си окалят обувките във фермите и тогава наистина ще се промени нещо.

Понеже почнахме с лидерите ще свършим с тях:

Инж.Димитър Зоров, Господин Иванов- НСГБ
Бойко Синапов, Юлия Коюмджийска, Дарина Шишкова – ОБЖ
Танчо Колев- НАММП
Симеон Караколев, Янка Попова, Деан Тодоров- НОКА
Стоян Чуканов, Георги Андонов, Надежда Рангелова – Месодайно говедовъдство
Мария Степанчева- организация на биволовъдите
Пени Ботева, Иван – СЖБ

Говедовъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here