Кои храни са токсични за вашия домашен любимец?

Макар и услаждащи се на животните, човешките гозби могат да са изключително опасни за тях (в това число да доведат и до летален изход). Знаем – трудно може да устоим на милите очички, надничащи жадно под масата.

Но понякога наистина трябва да държите кучето или котката си далеч от вашата вечеря, защото някои от любимите ви вкусотии всъщност са токсични храни за домашните любимци.

Вижте в следващите редове опасните храни за кучетата и котките. При съмнения за натравяне, стопаните трябва незабавно да потърсят ветеринарна помощ.

Ксилитол

Ксилитолът е изкуствен подсладител, използван изключително в сладкарската и други промишлености – съдържа се в дъвки, бонбони, паста за зъби, вода за уста. Токсичността му се изразява в това, че довежда до внезапно освобождаване на инсулин и последваща хипогликемия (ниска кръвна захар). Освен това ксилитола уврежда черния дроб. Клиничните признаци до 30 минути след натравянето с ксилитол са повръщане, летаргия, некоординирани движения. Симптомите на интоксикация обаче могат да протекат тихо и да останат незабелязани с дни. При липса на лечение интоксикацията може да причини дори смърт на животното. Не се знае все още дали ксилитолът е токсичен и за котките.

Грозде

Гроздето и стафидите са токсични за котките. При котките поемането на грозде или стафиди довежда до остра бъбречна недостатъчност. Клиничните признаци настъпват до 24-тия час от поемането на плода и включват диария, летаргия, повръщане. Други симптоми са възможни в следствие на преустановената бъбречна дейност.

Шоколад

Шоколадът е богат на теобромин – субстанция, токсична за кучетата в големи количества. Освен това в шоколада може да намерим и кофеин – активната съставка в кафето, черния и зеления чай. В зависимост от вида на шоколада количествата теобромин и кофеин варират, като най-богати на тези субстанции са черния и готварския шоколад. Въпреки това не се колебайте и при най-малкото съмнение да посетите ветеринарния кабинет. Понякога дори няколко грама шоколад могат да се окажат фатални (особено ако става въпрос за дребно кученце). Освен със стандартните при натравяне признаци, поглъщането на шоколад довежда до мускулен тремор, безпокойство, припадъци. Смъртта настъпва до 24-тия час след приемане.

Авокадо

Предполага се, че всички части на растението авокадо са токсични за кучето. Поглъщането на която и да е била растителна част води до повръщане и диария.

Чесън

Макар чесън и лук да са оптималната добавка кум всяка манджа, те могат да са токсични храни за кучета и котки. Съдържащите се в тях съставки увреждат червените кръвни клетки и се спъва процесът на обмен на кислород в кръвта. Готвенето по никакъв начин не редуцира токсичността на тези продукти. Някои хора ползват бебешки пюрета за захранване на болни животни, но е добре да гледате внимателно, тъй като някои от тях имат добавен лук или чесън на прах.

Макадамия

Не е рядко да забележим ядката в бонбони и шоколади. Механизмът зад макадамното отравяне не е особено изяснен, но сред клиничните признаци на натравянето са депресия, слабост, повръщане, тремори, болка в ставите и бледи венци. Те се проявяват между 12-тия и 24-тия час след приемане на храна, съдържаща ядката. Макар да не са високотоксични, наблюдаването на пациента в критичния период от медицинско лице е от особено значение.

Превенция пред лекуване

Натравянето на домашните любимци става предимно случайно и непредумишлено – от една страна пухкавите любопитковци се бутат във вечерята, от друга незапознатия и добродушен стопанин споделя част от съдържанието на чинията си. Най-добрият начин да запазите взаимното си здраве е доброто съхранение на храните, далеч от лапите на четириногите. Ако имате съмнения относно дадена храна, консултирайте се предварително с ветеринар преди хранене.

източник: miau.bg

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here