Вашите коментари

Ранното или късно заплождане на кравите  е въпрос по който фермерите и науката дискутират с години. През последните години, този физиологичен процес при кравите изцяло започна да се подчинява на икономиката на фермата.
Нашият материал подробно разглежда този проблем

Дълъг или къс интервал на отелване

Дълъг или къс интервал на отелване

Интересно е какво мислят фермерите по този въпрос.

 Според мен, рано или късно заплождане  е въпрос на постоянство за това, което иска фермерът и общото ниво на представяне на стадото.

Коментар 1: Има крави, които се доят добре и дават много мляко за дълго време, но има и други, които приключват по рано с отделянето на големи количества мляко. Обичам да давам повече време до осеменяването на кравите, които дават много мляко, като използвам формулата дневно количество мляко по 2. С други думи, ако кравата дава 60 кг мляко на ден, осеменявам на 120 тия ден. Състоянието на животното също трябва да се взема прод внимание. Високопродуктивните крави се нуждаят от по дълга почивка за да могат и следващата година да дадат много мляко.,

Коментар 2: Според мен отелените юници, които са чисти, могат да се покриват и от 40-ия ден, ако разгонеността  е добра.

Коментар 3: Не бих се придържал към общо правило, защото каква е ползата, ако дадете на кравите повече време и след това те трудно забременяват. Така че, колкото фермери, толкова мнения по този въпрос.

Коментарите са взети от ФБ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here