Парламентът на Бавария и вързаното отглеждане

Кога ще доживеем и нашия парламент да обсъжда въпроси по говедовъдството и съответно да помогне не фермерите. Не се е случвало. Ако е имало нещо, то е било за някакви пари или помощи. Всички други животновъдни въпроси се обсъждат най-вече от комисията и след това обикновено се приемат. Може би пък да сме нямали проблем с говедовъдството.

Не така стой въпросът в Бавария, най-голямата провинция на Германия, в която се отглеждат 30% от кравите на страната. Пълно е със семейни ферми, в които се отглеждат по 20-30 крави. Селяните са изключително консервативни по отношение на породата, за тях съществуват само Симентала и Кафявото говедо.  Ние обикновено си мислим, че с тези 30 крави човекът  храни семейство, кара мерцедес и ходи на ски. Няма такава работа. Към тези крави има свинарник, има гора, има земя, има лозя. Работи се нон стоп. Обядът е почивка със сандвич, вечерята по-обилна с една бира. И на другия ден пак същото.

Многократно сме писали, че в Германия се прие Закон за отвързано отглеждане на кравите от 2030г. Забранява се строителство на обори за вързано отглеждане от тази година.
Баварците, обаче не се предават и този проблем влезе в техния парламент. Разбирате нали – парламентът се занимава с това, както швейцарския парламент се занимава с обезроговяването.
Дано и нашият започнат такива дебати.

Когато времето е хубаво на пасището, през зимата  вързано в обора – тази схема на отглеждане е разпространено в много региони на Бавария, доказала е във времето предимствата си и трябва да продължи да е възможно и занапред – според волята на парламентаристите.

Държавното правителство, заедно с коалиционния партньор, е помолено чрез спешно заявление да изисква това да стане на федерално ниво. Конкретно, трябва да се гарантира, че постепенното премахване на вързаното отглеждане, обявено от федералното правителство, включва само целогодишно привързано отглеждане и че комбинираното отглеждане с достатъчно пространство за разходка или паша  остава възможно.

Целта на парламентарната група е да даде възможност, по-специално на дребните фермери, да продължат да отглеждат млечни говеда.

„Не можем да очакваме всеки животновъд да построй веднага нов обор, което би поставило мнозина в тежко положение. Ето защо ние подкрепяме собствениците на животни в непрекъснатото подобряване на условията за отглеждане и осигуряване на достатъчно движение и упражнения.

Пълната забрана за връзване, която федералното правителство планира, трябва да бъде предотвратена на всяка цена. По-нататъшното развитие на животновъдството изисква преходни периоди, прости процедури за одобрение за изграждане на обори и преди всичко собственици на животни, които са готови да се грижат за животните с голяма ангажираност всеки ден.”

 Извънредното предложение вече е прието от Баварския парламент и ще бъде внесено на по-високо ниво.
Ето, това е пример как парламентаристите могат да защитят своите животновъди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here