Закон за защита на селските звуци и миризми

Преди много години се наложи да преспим в село Садовец   обл.Плевен. Сутринта още в пет часа петелът пропя. След него кокошките в хор изпяха своята ария. Последва блеенето на овцете. По улицата минаха две овчи групи. Последваха ги козите. И камбаните на кравите бяха последните, които чухме, заминавайки към пасището. След това слънцето напече и подушихме мириса на торта. Абе направо си беше селска идилия.
В защита, именно на тези „екстри“ във Франция ще се приеме закон. У нас няма да се наложи, защото по селата няма животни, няма петли. Има само по някое куче, торта отдавна е изнеса в градините.

Не така обаче стоят нещата във Франция. В края на януари се прие закон за т.нар сетивното наследство на френската провинция под името – Закон за защита на селските звуци и миризми във Франция

По този начин пеенето на петлите, звънците  на кравите, шумът от  сутрешните трактори или миризмата на животни и тор се превърнаха в част от природното наследство на Франция, защитено от закона.

Така страната на галския петел е решила да потуши напрежението в провинцията между дългогодишните си жители и новите жители или летовници, чиито очаквания от живота в селото често са далеч от реалността.

Може би най-известният в медиите е случаят с петел на име Морис, чийто собственик спечели спор през 2019 г. със съседи, които бяха възмутени от песните  му и поискаха да замълчи. Тогава хиляди хора подписаха петицията „Спасете Морис“ и накрая съдът се произнесе в негова полза.

Срещаме се и със съседски спорове за животновъдството у нас. Те често са причината многогодишни животновъди да скъсат с животновъдството. Защото нашите закони са насочени в обратната посока. Има хора, които директно информират новите жители, че животновъдството и свързаните с него звуци и миризми принадлежат на живота на селото и трябва да се идентифицират с него. За съжаление много общини приемат решения, ограничаващи или категорична забрана на животновъдството.

Парадоксът е, че много от тези, които се притесняват от животните при   съседите, искат да купуват качествени яйца и месо от супермаркетите за себе си и семействата си вместо продукти с различно качество.
Но от кого ще ги купят?

За вас написа Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here