“Маслото” – златото на Ирландия

В Ирландия крави за мляко се отглеждат в 18 000 ферми. Ако някой си мисли, че това са ферми с по двадесетина крави и хранят семейство, много се лъже. Това са легендите за добрия капитализъм, средният брой отглеждани крави във ферма е над 80. В страната се отглеждат близо 7 милиона говеда, което е над два милиона повече от жителите на страната.

От кравите,  1,45 милиона са за производство на мляко и тенденцията е възходяща. Производството на масло превръща зеления остров в бял. Масло се произвежда в страната от 3500 години. Днес така наречените масларници в малките градове, където се произвежда масло, продават продукта си директно на международния пазар.

През 2018 г. страната преживя истински бум в продажбите на масло на стойност над 1 милиард евро. Ирландия заема едно от първите места в износа на масло от ЕС към трети страни, както е отразено в Обсерваторията на пазара на млечни продукти в Брюксел.  Общите продажби на международния пазар на ирландската бира Гинес, ликьор Baileys и други спиртни напитки, са били с еднаква стойност по това време.

За Германия, по-специално, Ирландия, заедно с Нидерландия, са най-важните доставчици на масло.

Но каква е рецептата за успех на ирландското масло?

За историята и триумфалния ход на този млечен продукт има музей в Корк, където е отговорено на горния въпрос. Там посетителите научават например, че поради мекия климат в Ирландия, тревата расте почти през цялата година и не се нуждае от съхранение. До ден днешен, добитъкът прекарва до 310 дни в годината навън. Диетата на кравата с прясна трева прави маслото по-подходящо за намазване, то е жълто и богато на витамини.
Освен това съдържа повече ненаситени мастни киселини, тъй като в тревата има повече каротин, отколкото в царевицата за храна за животни и се смесва с билки. А знаем, че  кравите на паша боледуват по-рядко от тези, които получават концентриран фураж.

Източник: Daily

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here