Най-добрата майка за 2021 г

Швейцария е страна не само на часовниците, а и страна на кравите. Зелени морави и пасящи на тях Кафяви или Сименталски крави с големи хлопки, е нещо присъщо на алпийския пейзаж на страната. Така че не случайно две списания организират всяко година конкурс за най-добра майка с бозаещи телета. За 2021 г читателите избраха кафявата крава Хулсе.

 „Не мислех, че ще спечеля с Хулсе. Тя не е твърде едра, но е с добра мускулеста структура и има добри майчини качества. Откроява се в нашето стадо от около 30 крави с бозаещи телета. Тя е кротка,  желаеща да живее и  има силен  характер. Хулсе е родена през 2014 г в нашата ферма. От тогава тя се е отелвала пет пъти и отново е бременна – казва собственикът й. – Нашата цел е да имаме  във фермата интервал за отелване от 353 дни, за да можем да продаваме говеждо месо от Натура всяка година. При Хулсе интервала на отелване е 365 дни.

Фермата на Роман се намира в планинска зона. Целогодишно кравите се хранят само с трева, сено, царевица и тревен силаж.
„Това означава, че телетата наддават около 1400 г на ден“, подчертава фермерът. В развъждането работим върху поддържането на типа с двойно предназначение, а не само върху месото.”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here