Блогърката Джулия Шмид – за пасищата

Фермерката  Джулия Шмид, известна още като блогърката Мис Диър, на всеки два месеца разказва за своята гледна точка по даден въпрос свързан с говедовъдството. Нали е фермерка. Този път тя  разказва за времето след пасищния сезон и свързаните с него предизвикателства. Наистина този сезон мина, но идва следващият, така че е добре да прочетем какво мисли по този въпрос.

Уважаеми колеги,  повечето от нас прибраха кравите и пасищния сезон приключи. Освен млечните крави от нашата ферма, на пасището излизат и отбитите телетата.  Тази година /разбирай 2021 г/ беше специална и добра година за ендопаразитите: много дъжд, няколко топли дни – рай за нежеланите животни. След като сезонът за паша е приключил, внимавайте за предупредителни признаци за заразяване с ендопаразити. В случай на смущения в здравето на животните трябва да се има в предвид заразяване с вредители.

Какво можем да направим ние като животновъди, за да защитим животните си от заразяване?
По принцип трябва да правим разлика между лечебни и превантивни лечения. Службата за здравеопазване на животните препоръчва превантивно обезпаразитяване два пъти годишно – през пролетта и есента – и при тежко паразитно заразяване на говедата през лятото, лечение между тях. 
За да предотвратим заразяването на нашите животни с кръгли червеи, препоръчваме превантивно третиране три седмици след паша и повторна обработка след около пет седмици.

Внимавайте за признаци за заразяване с паразити

Превантивното управление на пасищата също е важно. Пасищата трябва да са възможно най-сухи. Освен това използването пасището за  производство на сено и сенаж намалява паразитният натиск.
Първите признаци на заразяване с червеи могат да бъдат кашлица и хрема. Ако има подозрение за заразяване, трябва да се изследват фекални проби, кръвни проби и, в случай на млечни крави, проби от вимето.
По този начин ние, фермерите, можем оптимално да защитим стадата си в сътрудничество с ветеринарните лекари. Уважаеми колеги, стискам палци за вас и вашите животни евентуалната инвазия с ендо- или ектопаразити да се поддържа в граници.

 • Ендопаразити – обитават вътрешността на тялото на гостоприемника.
  • в червата – някои тении, глистите и др.;
  • в черния дроб – големият и малкият метил;
  • в сърцето – дирофилариите;
  • в еритроцитите – някои еймерии;
  • в мускулите – трихинелата.
 • Ектопаразити или външни паразити  са паразитите, които обитават кожата на своите гостоприемници или върху нея. Добри примери за тези организми са бълхи, въшки, кърлежи и акари, въпреки че някои автори считат, че в най-широкия смисъл комарите и други кръвосмучещи насекоми, които зависят от своите домакини за цял живот, също трябва да бъдат включени в тази категория.
 • Превантивен-Предпазен, предохранителен. 
 • Източник:Блог на Мис Диър

  Блогър или блогър е човек, който има блог и създава редовно съдържание, или по тема от обществен или частен интерес и чиято цел може да бъде търговска или лична.Да си блогър не изисква опит като журналист, писател или програмист. Всеки може да има блог на множеството безплатни платформи, които съществуват.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here