Доенето на крави – трудна работа

Най-неприятната операция в говедовъдството е доенето, особено сутрешното. Всички спят сладко и сънуват, а ти трябва в началото настръхнал от студ и със затварящи се клепачи да почваш да замиваш, да бършеш, да отпечатваш и запечатваш. И винаги ще се случи нещо извънредно, което вече окончателно ще те събуди и развърже езика ти.

Доенето си е трудоемка операция, дори да работиш в доилна инсталация или на Карусел. Навремето, когато се доеше на централен млекопровод или с гюмчета и трябваше да клечиш  зад всяка крава, се появиха едни столчета с един крак, които се връзваха за  дояча и му помагаха при клякането.

Сега хората от  SAC са изобретили опорен скелет, който подпомага дояча в почистването на цицките, окачването на апаратите и запечатването на цицките след доене.  Използването на този скелет може да намали натоварването на рамото с петдесет процента.

Доенето на крави е физически трудна работа. По време на доенето фермерите стоят дълго време в една и съща позиция и с всяка крава се повтарят необходимите действия. Правилната работна стойка и височина могат да предотвратят много проблеми. Леката апаратура, комбинирани с балансиращи ръце, предотвратява  наранявания в краткосрочен и дългосрочен план и в същото време увеличават удовлетворението от работата.

Източник:SAC ShoulderSpport

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here