Люксембург спира износът на живи животни

От 1 март 2022 г. Великото херцогство Люксембург ще забрани износът за трети страни от ЕС на живи животни с цел клане. По този начин Люксембург ще стане втората страна след Нидерландия, която вече изпълнява това решение.

Често изображенията, заснети със скрита камера от неправителствени организации или асоциации за защита на животните, са смразяващи. Жестока съдба за тези животни, които, пресичайки границите на ЕС, стават жертви на малтретиране в нарушение на европейските разпоредби.
В тази връзка,  Министърът на земеделието, лозарството и развитието на селските райони на Люксембург – Клод Хааген хвана  бикът за рогата чрез пионерско решение в Европа: от 1 март 2022 г. да се прекрати износът на живи животни от Великото херцогство за кланици, разположени в трети страни.

Не се заблуждавайте: това е смело решение, но преди всичко символично, защото „през последните пет години (2017-2021) само 271 живи люксембургски говеда са били изнесени от Великото херцогство Люксембург за клане в трети страни “, уточнява в прессъобщение Министерството на земеделието.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here