Гладът трябва да бъде предотвратен

Всички ЗП от ЕС крият големи надежди от предложенията и решенията, които ще се публикуват на 8 март във връзка подобряване ситуацията в земеделието.

Публикуваме микс от изказвания на земеделски организации работещи в земеделието, дни преди публикуване мерките които ще се вземат за да се предотврати глада.

Нахлуването на руските войски в националната територия на Украйна представлява най-голямото нарушение на световния мир за повече от три четвърти век. Ситуацията с глобалните доставки на зърно като най-важната основна храна се влоши допълнително в резултат на тази геополитическа ескалация.  Федералната асоциация на селскостопанската търговия и Асоциацията на търговците на зърно твърдят от Хамбургската фондова борса в съвместно текущо съобщение за пресата.
Украйна, Русия и Казахстан се превърнаха в тежка категория на световните пазари. Въпреки че заедно произвеждат само около 8% от световното зърно, те са отговорни за средно 23% от обема на световния износ. Само Украйна се очаква да изнесе повече от 60 милиона тона зърно тази година. Страната изнася повече на месец, отколкото Германия през цялата година.

Цената на пшеницата  се повиши с около 100 евро/тон до 360 евро в рамките на един месец. Царевицата нарасна със 128 евро до 377 евро за същия период. По-нататъшни увеличения на цените на касата в супермаркета са неизбежни. В Германия обаче става въпрос само за цена, а не за екзистенциален въпрос. Нещата са много различни в развиващите се пазари. Много от тези страни са в края на бюджета си за внос и е време федералното правителство да подготви програми за обширна продоволствена помощ , според председателя на VdG Торстен Тидеман.

По подобен критичен начин асоциациите оценяват ситуацията на пазара на торове. Тази година селското стопанство е по-малко снабдено с азотни торове от всякога. Това изоставане в доставките няма да бъде компенсирано в хода на пролетния сезон, с предвидими отрицателни ефекти върху добива и качеството на предстоящата реколта. , посочва Райнер Шулер, президент на БВА. В същото време недостигът на азотни торове се разпространява извън Украйна. Дори България съобщава, че стопаните не са купували нищо през есента поради високите цени и че сега става все по-трудно да се сдобият с такива.

С оглед на тази ситуация отново трябва да се обсъдят мерките за осигуряване на сигурно енергийно снабдяване и адекватно снабдяване с храна на населението в ЕС. С оглед на тази глобална политическа ситуация изглежда гротескно да се откажем от производителността в производството на храни и фуражи чрез регулация или закон,  с оглед на планирани проекти като стратегията от ферма до вилица.

Тъй като изследването Икономически и екологични ефекти от Зелената сделка в селското стопанство от университета в Кил показва сценарий, при който ЕС би загубил 60 милиона тона производство, ако всички планирани мерки по Зелената сделка бяха изпълнени и ще се промени от нетен износител в нетен вносител. Търговията със селскостопански продукти без съмнение стои зад целите на Зелената сделка, но ги възприема като незавършени. Сигурното снабдяване на населението с храна трябва да бъде включено като цел, която има поне еднаква стойност.

По повод извънредното заседание на Съвета на министрите на земеделието на ЕС еврокомисарят Януш Чеслав Войчеховски вече обяви, че европейските цели за биоразнообразие, угари, трябва да бъдат анализирани на фона на безопасността на храните и, ако е необходимо, преразгледан. Първите мерки на ЕС трябва да бъдат публикувани на 8 март.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here