Цена на млякото- 50 цента

Цената на млякото от 50 цента за литър е абсолютно задължителна, за да се плаща справедливо на производителите – под това мото мина срещата на първи март в Париж. На тази конференция говедовъдите представиха  икономическите очаквания на млекопроизводителите и опасенията за бъдещето на животновъдството.
Фокусът на тази среща бе въпроса за необходимата цена за покриване на производствените разходи на млекопроизводителите. С оглед на увеличените разходи тази цена беше преизчислена от трите присъстващи организации и е определена на  минимум 50 цента/литър за Франция .

 След срещата се разбра, че резултатът по отношение исканите цени не отговаря на очакванията на производителите. Всъщност обявените цени са доста под производствените разходи и „Законът за баланса на търговските отношения в селското стопанство и здравословното и устойчиво хранене“ (съкратено EGALim) за пореден път доказва своята неефективност!

 Въпреки това преработвателите и търговците на дребно се хвалят със забележимо увеличение на цените, като забравят да споменат, че разходите се покачват драстично от повече от година, което се отразява пряко на производителите.  Цената се е увеличила с 3,35 цента на литър в сравнение с октомври 2020 г.!

С оглед на тази ситуация Европейският млечен борд (EMB) и двете му френски организации-членове Association des Producteurs de Lait Indépendants (APLI) и Coordination Rurale (CR) настояват за цена от 50 цента за литър мляко във Франция, което е от съществено значение за покриване на всички разходи и за гарантиране на достойно възнаграждение на производителите. А за колегите в другите страни от ЕС, които са в подобно тежко положение, най-после цените трябва да са на ниво на покриване на разходите.

Източник: EMB

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here