Декстър, най-малката порода говеда

Най-малката крава в света е 11-годишната Суолоу (Лястовица) от Йоркшир, Западна Великобритания, и e висока точно 84 сантиметра, информира Книгата с рекорди на Гинес.
Породата на уникалното добиче е  Декстър.

Въпреки че е толкова дребна, Лястовица – както са я кръстили собствениците й Джим и Пеги Маршал, е родила вече 9 телета, всичките с нормални размери, и сега е бременна с десето.
11-годишното животно  е изключително миролюбиво към останалите от фермата, в която живее. Любимото дете на миниатюрната крава е бикът Били. Той винаги много обича да позира с нея, когато стане въпрос за снимки.

„Нарекохме я Лястовица, защото като птичката тя носи светлина и жизнерадост, където се появи. Хората казват, че като я пипнат, им върви през целият ден”, коментира стопанинът Джим Маршал.

Мини кравите в момента са много популярни в домашните ферми, както и в малките ферми. Причините са най-вече ограниченото пространство за отглеждане, по-ниските изисквания за обема на фуража, по-лесното боравене с животните и относително добрата производителност.

Декстър е най-малката европейска порода говеда. Това е джудже версия на ирландската порода KERRY.

История на породата Декстър

Породата Декстър идва от Южна и Югозападна Ирландия, където е била много популярна сред местните фермери. Наричат породата още кравата на бедните. Най-старите сведения за тази порода са от 1879 г. През 1880 г. е създадена племенна книга. Породата идва във Великобритания през 1882 г. Декстър е пряк потомък на черните келтски крави. Създадена  е от г-н Декстър. Целта е да се създаде малка на тегло порода крави с добър добив на месо и мляко.

Характеристики на породата Декстър

Декстър първоначално е говеда с комбинирано представяне. Днес се отглежда основно за производство на месо. Тя е с дълъг живот и невзискателна порода. Тази миниатюрна порода достига половината от размера си в зряла възраст в сравнение със средните породи и само една трета от височината в сравнение с породи като Холщайн. Кравите тежат от 270 до 350 кг в зряла възраст. Височина е от 91 до 112 см. Биците тежат до 500 кг и в зряла възраст имат височина при холката от 96 до 121 см. Има три цветови варианта. Най-често се среща черният цвят.. По-рядко цвета на косъма е  червен и сиво-кафяв.

Има широк и дълбок торс и силно замускулен гръб, главата е къса и широка. Повечето животни са с рога, обърнати нагоре. Декстър е естествено рогата порода, но от 1990 г. в популацията започват да се появяват и генетично безроги индивиди.
Крайниците са къси, при някои животни скъсяването на крайниците е по-изразено. Следователно има късокрак и дългокрак тип. Значителното скъсяване на крайниците често се причинява от наличието на ген, причиняващ хондродисплазия, нарушение на растежа на хрущяла, което в своята хетерозиготна форма причинява растеж на джуджета, което е несъвместимо с виталната деформация. Ето защо е необходимо да се избягва комбинацията от два индивида с къси крака.

Породата Декстър се характеризира със спокоен темперамент, много лек процес на отелване и лесно управление. Поради теглото си, животните имат сравнително голяма площ на копитата. Затова породата е подходяща за паша на влажни и преовлажнени ливади, които няма да се унищожат при пашата. Подходящ е за всякакви климатични условия и за различни видове пасища.

Повечето животновъди в Европа отглеждат тази порода за производство на месо. Кравите имат добри майчински характеристики и лесно се отелват. Декстър е ранна порода и може да се отелва между 15 и 18 месечна възраст. Животните са дълголетни и може да имат телета повече от 14 години. След раждането телетата тежат от 15 до 25 кг. Те са жизненоважни веднага след раждането.
Породата е много млечна и телетата достигат голямо тегло при отбиване. Те достигат теглото на кланичния труп много бързо. Биците за клане се колят на двегодишна възраст и рандемана на клането е повече от  56%. Месото е  с добро качество, добре мраморирано, има отличен вкус.
Млечните крави постигат добив около 3000 – 3500 кг мляко по време на лактация с масленост около 4% и съдържание на протеини 3,5%.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here