Какво става при съседите: Какви въпроси обсъждат животновъдите

През последните  месеци се проведоха няколко срещи в рамките на Съвета по животновъдство, Работна група по отношение Спасителният план, срещи по интервенциите и др.

Дневният ред, като правило се поставяше от управляващите. За да бъдем точни животновъдните организации на няколко пъти искаха среща  на която да се разисква един единствен въпрос – оцеляване на фермите. Не се получи.
В Народното събрание дадоха по пет минути на представител, а в министерството този важен въпрос все се забравяше и разглеждаха други въпроси, на които решенията се знаеха преди да бъде зададен въпросът.

Трябва ли за да се провеждат такива срещи без резултат, и да е необходимо фермерите да излизат на „барикадите“ за да се случи нещо. Най-нормалното е заедно и честно да се обсъждат наболелите въпроси. И още нещо. Въобще не се чува въпросът за производството.
Как да се запази браншът и да се увеличи продукцията.

Какво става при съседите от юг.
Бордът на Федерацията на животновъдите на Тесалия – най-развитата гръцка област в животновъдството, се срещнаха с новия министър на развитието на селските райони г-н Джордж Георгантас.

Въпросите, обсъдени на срещата на животновъдите с министъра бяха :

1) Защита на фета, козето и овче мляко, както и агнета –  да няма внос на мляко и агнета от други страни

2) Подкрепа за фермерите поради повишените цени на фуражите.

3) Стимули за фермерите да отглеждат фуражни култури..

4) Безплатни фотоволтаични системи за оборите на животновъдите, както и да се даде възможност за продажба на излишната електроенергия.

5) Опростяване на процедурата при назначаване  работници в животновъдството.

6) Във връзка с говедата, предложението на федерацията, е да се подкрепят майките и телета, родени във фермата.

7) Дискусия относно новата ОСП. Федерацията поиска връщане към предишния статут на компенсаторно обезщетение, както и да няма право да се активират права за ползване на пасищата  само на фермери с  животни.

8) Друг въпрос, повдигнат от федерацията, беше подкрепата на мобилните животновъди за пътни разходи.

След приключване на срещата животновъдите  изглежда са скептични дали министърът ще приеме исканията им. От разгледаните въпроси от гръцките фермери се вижда, че чепика ни стяга на едно и също място.

Директно от Атина:
Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here