Така едва ли ще наредим пъзелът на животновъдството

Обикновено провалите се обсъждат и се прави всичко възможно да няма повече такива. Ние обаче си премълчаваме провалът, сътворен на последния Съвет по животновъдство, когато не можа да се реши нищо.

Защо?

Определено организаторите от министерството не предложиха  провеждането на съвета  да се проведе по най-добрата формула, организациите не можаха да се нагласят към ситуацията и се изпокараха.

За пореден път се оказа, че ефекта от подобни сбирки е – нулев. Остава за задача на участващите в него да си направят анализите и да няма повторение. Наистина, гласът на фермера в случая е съвещателен и може би се използва да се отчете за присъствие, което не трябва да е така.

Г-н Симеон Караколев – съпредседател на НОКА, даде съвсем кратко резюме за този съвет.

– „Разпределянето на бюджета за COVID 22 обсъдихме на междубраншова среща (плодове, зеленчуци, животновъдство и др.)

За мен това беше един фарс!

Не вярвам, че трезвомислещ политик би заложил на вземане на взаимоизгодно решение, родено от такава среща! Ще повторя изказването си от срещата – без изготвяне на обективен анализ от страна на Министерство на земеделието , касаещ потребностите на всеки един сектор и базиран на съвкупността от цели и задачи на национално ниво, всички подобни срещи ще завършват с един и същ резултат – караници, обиди и взаимни нападки!

Аз съм безкрайно признателен и ценя производителите от всички сектори! До този момент, в нито един формат, не съм си позволявал да давам експертно становище за теми, различни от животновъдството и ще продължавам да правя това и занапред!

Към този турлюгювеч, трябва да се прибави действията на организациите и позицията на някои животновъди. Започваме от последните. Има  животновъди, които са винаги в опозиция на всичко- против свои и чужди. Никога не са доволни, винаги са в опозиция и никога не са дали някакво предложение било дори и грешно. Ето например две изказвания на животновъди след срещата в Народното събрание, където тримата изказали се Степанчева, Зоров и Колев бяха на много високо ниво / пусни линк към статията за НС/ и най вече защитаваха техните интереси /разбира се, че е шега/ . тези хора този път се представиха перфектно, защитаваха интересите на фермерите на 100% въпреки ограниченията които им бяха наложени по отношение на времето и голямата игра с телефоните от страна на депутатите.

Какво казаха говорящите  фермери. Не е лошо да кажат те какво са направили за животновъдството, какво са предложили, какви идеи са защитавали и накрая членове на някоя организация ли са. Ако не, ще е по добре да отидат в Хайд Парк в Лондон и там да си говорят колкото си искат.

Идва и мястото на организациите. Може би засега най добре стои НОКА. В останалите организации съществува думата Национален или България, но това не означава, че те обединяват всички фермери от страната. В някои от тях се защитават интересите на фермери отглеждащи не само различни видове животни, но и тези от изчезващите и автохтонните. Не е възможно на първо четене да се обединят всички. От тук идват и другите организационни въпроси- какво ще се говори, какво ще се иска, на кое ще се акцентира и други подобни. Това разкъсване и разделение знаете до къде води. Изпълнение на формулата- разделяй и владей. В крайна  сметка, другаде тази формула я налагат по силните  у нас сами си я избират по слабите.

В първите години на демокрацията у нас идваха голям брой емисари да ни ограмотяват. Предложиха да помогнат за създаване Съюзи на животновъдите. Съответно изпратиха техни експерти. На една от работните вечери, след като немския експерт беше изпил две ракии Бургас 99, беше достатъчно откровен да каже- абе вашите управляващи нямат акъл, сами да си вкарват таралеж в гащите. Да помагат за създаването на фермерски организации. Те знаят ли каква сила представляват фермерите, които знаят какво и как да го правят. Ясно е, че още тогава е заложена формула – Разделяй и владей.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here