Швейцария – крава на годината

Две швейцарски списания за пореден път проведоха конкурс за читателите си, на тема: “Крава на годината”. Сред предоставените снимки на млечните крави, преобладаваха тези от породата Симентал.

Talent Bella е не само красива и мощна, но и много издръжлива. Тя  навърши 17 години на 15 февруари. Сега тя е бременна в деветия месец, така че ще има 14-то си теле през следващите няколко дни. През 2011 и 2013 г. тя също участва  в този конкурс като  през 2013 г.  бе класирана на второ място.

“Въпреки възрастта си тя все още е в страхотна форма, казва собственикът й.“

Бела никога не  разви огромно виме  след отелване. Затова и днес вимето е страхотно. Друга причина за дълголетието според собственикът е, че Бела дава максималното си количество мляко три месеца след отелване. Никога не й се е налагало да се бори с метаболитни нарушения. Тя също има здрава основа и добри копита.

Бела е с още 35 крави в обор с вързано отглеждане. Храни се с  дажба, състояща се от сух фураж, малко концентриран фураж  и паша.

Средната млечност на стадото е около 7300 кг.
Възрастната вече Бела е произвела 10 773 кг с 4,03% мазнини и 3,37% белтъчини през 7-мата си лактация. Като четири от лактациите ú са били над 10 000 кг. Производството ú през целият ú живот до сега е 122 662 кг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here