Изпревариха ни

От няколко години, в наши репортажи, винаги сме казвали как бихме искали да изглежда бъдещата говедовъдна ферма у нас. Не можахме да го направим първи. Направиха го германците.
Направиха напълно нов обор. Роботи за доене, робот за почистване, дори и робот за зареждане на фуражите. Животните се успокоиха и достигнаха 27 кг средна дневна млечност от 19 кг при старта.

Това е една ферма в провинция Бранденбург, една от силните говедовъдни провинции на Източна Германия в която се е развъждаше генотип 30 и на мода бяха двухилядните краварници.
Кооператива в Заслебен решава да се построй съвсем нов обор с всички екстри. На 3 октомври 2020 г 280-те млечни крави са преместени в новия си дом. Освен доенето, храненето и почистването се извършват  тук автоматично. Решаващ момент за това е и недостигът на работна ръка в региона.

 – „Решението да направим операциите напълно автоматични има предимството за нас, че вече не сме толкова зависими от работата на другите. Това че се спестява работа, не е единственото предимство във високотехнологичната плевня. Преди имахме ниска млечност от 19,5 литра, но сега сме на повече от 27 литра с 3,44% протеин и 4,2% мазнини“, – казва управляващият директор.

Роботът за хранене, храни кравите шест пъти на ден. При спешни случаи има две външни пътеки за хранене, които могат да се заредят с фуражното ремарке. Освен тревен и царевичен силаж, фермата използва и люцерна в дажбата.

Хуманното отношение към животните е особено важно за биофермата. В допълнение към удобните за копитата покрития за пътеките,  има интегрирани писти за животните в обора. Кравите могат да ги използват по всяко време. През летните месеци могат да ходят и на близките пасища.С различни цветни маркировки се виждат крави, които не трябва да бъдат доени или изискват лечение.

Производствената площ разполага с нов тип гумен под, монтиран в пътеките. Има прорези, през които се оттича урината. Благодарение на 80-процентното намаляване на повърхността на изпаряване, има по-малко емисии на амоняк и миризми в обора. Само тази допълнителна инвестиция струва на компанията 150 000 евро.

Сламата за боксовете се нарязва с дължина 9 см в голямата преса и се разпределя от робота на равни интервали. Досега не е имало проблеми с течния оборски тор.

Към всичко това, ако добавим фотоволтаиците ще бъде още по-добре. Всъщност една наша идея вече е реализирана.
За съжаление не в България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here