Отелване през деня

През последните дни, “потопени“ от кризата и още повече от войната в Украйна и идващите всеки ден последствия от нея, забравихме да обръщаме внимание на някои важни неща, свързани с отглеждане на животните. Разбира се, това е съвсем нормално. Много по-важно е в момента да си платиш тока, горивата, на работниците и да се чудиш следващия ден откъде да я захващаш, отколкото да прочетеш например какви са развъдните стойности на биците, които използваш за ИО.

Ето защо днес ще ви поднесем един материал, които е интересен и може всеки да приложи във фермата си прочетеното.

Нощното отелване винаги е било неприятно за фермерите и е носело неприятности, непредвидени ситуации и много пъти се случва смърт на телето или повреждане на майката. В тази връзка вече публикувахме материала

Канадски метод на отелване. От режима на хранене зависи дали раждането ще е през деня или нощта

Канадски метод на отелване. От режима на хранене зависи дали раждането ще е през деня или нощта

Кравите може да раждат по всяко време на денонощието и го правят. Като правило, това се случва по време когато фермерът има някакъв ангажимент. Разбира се, най-неприятните са нощните раждания. Липсата на сън, съчетано  със стрес и повишено натоварване, може да има отрицателен ефект върху психическото състояние на фермера.

Но има няколко инструмента, които могат да се използват за намаляване на времето, което трябва да прекарате в двора или обора през нощта, докато израждате кравата. Първото нещо е да сложите камерите, които да следят отелването. Това вече не е новост за много ферми и най вече за млечните.

Камерите  могат да бъдат достъпни чрез смарт телефон, което означава, че кравите могат да се гледат от почти навсякъде. Ако вече имате камера, трябва да се уверите, че има достатъчно светлина, която ви позволява да виждате кравите. Камерата също трябва да бъде настроена в положение, което ви дава най-добър изглед към мястото за раждане.

Ефективен начин за намаляване на отелването през нощта е да се хранят със силаж кравите през последните дни до отелването и то вечер.

Изследванията показват, че ограничаването на времето за хранене на силаж през деня може да доведе до по-малко нощни отелвания, в сравнение с  тези крави които имат дневен достъп до силажа.

Според това проучване  тази практика намалява броят на отелващите крави между 24:00 и 6:00 часа  сутринта от 25%, до 10-15%.

Също така е важно да се отбележи, че тази практика е наистина подходяща само когато е осигурено подходящо място за хранене за всички крави – което е най-малко 0,6 м/хранилно пространство на крава.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here