Ние коментираме вашите коментари – Овчето мляко

Преди нашият коментар трябва да кажем, че анализите, които правим са далече от професионалните такива. Правим ги защото някой трябва да каже нещо по най-важното от бизнеса овцевъдство – производството.
Трудно е да се направи много добър анализ поради липсата на информация.

Многократно е изразявано становището, че събраните млека на трите вида животни – овце, кози и биволи /а може би и магарета/ не вършат никаква работа на бизнеса и в случая на овцевъдите. Също така, няма никаква публична информация, относно резултатите от контролите и селекцията на асоциациите. С изключение на няколко, всички останали не представят публично своите отчети. В тази връзка ние сме приготвили писмо до ИАСРЖ за публикуването на тези доклади.

Сега да се върнем към изказването на г-н Петров. Първо да му благодарим за това, че е наш читател и второто, по-важното, засяга един важен въпрос за овцевъдството – млекопроизводството. Г-н Петров има свои виждания по въпроса, които уважаваме. Ние пък имаме малко по-различни виждания по този въпрос. Именно така, когато се сблъскат идеи се ражда истината.

Какво ни написа г-н Петров относно статията:

България / Преработено сурово мляко – януари 2022 г

Петров: – Не прекалявайте с изводите, че нямаме истинско млечно овцевъдство. Българските овцевъди мога да произвеждат овче мляко, но трябва да има необходимите пазарни условия и предпоставки за това. Не е достатъчно само да се вдигне цената. Необходими са дългосрочни перспективи в цената и търсенето на овче мляко. Не е задължително да се отглеждат специализирани породи за мляко. Може и от много местни български породи овце с комбинирана насока на използване – месо и мляко. Освен това, много овцевъди вече се насочват към преработка на овчето мляко на място във фермата и реализирането на т.нар. фермерски продукти – сирене, кисело мляко, катък и др. Не смятайте само това което е предадено на млекопреработвателните предприятия!

Какво можем да кажем по повдигнатите въпроси. Преди да почнем да цитираме цифрите ще кажем, че информацията е давана от официалната статистика и се приема за вярна. Всички казват, че тя не е вярна и трябва да се загърби. Цифрите, които се обработват, ги дават фермерите и щом самите те казват, че данните не са верни, това означава, че са дали невярна информация. Така че, могат да се сърдят само на себе си.

  • По отношение полученото мляко – наистина е така, както казва г-н Петров. В цифрите давани от статистиката влиза само млякото преработено в нашите мандри. Определено това мляко е само наше производство, защото през последните години имаме само един внос от 500 кг.
  • През 2020 г в мандрите са влезли едва 25 318 т овче мляко. Регистрираните земеделски стопани и предприятия по Наредба № 26/2010 са реализирали продажби общо  8 588 т овче мляко. Предполагаме, че в тази цифра са включени и фермерите за които казвате, че преработват сами млякото си. С други думи, законно реализирано овче мляко е 33 876 т. Всичко друго по отношение реализацията на млякото е сива икономика.
  • Много правилно повдигате предпоставките за производство на мляко – търсене на продукта, търсене на суровината или както обобщавате наличието на пазарни условия.
    На първо място е суровината. С тези мижави количества произведено мляко, за какви условия можем да говорим. С производството годишно от 7000 т овче сирене, ние само можем да се молим на някои международен търговец да ни го купи. И тука сте абсолютно прав – перспектива, а не само вдигането на цената. (Всъщност моделът го имаме от гърците. Коректно сирене, минало през редица проверки, пазар, колкото искаш – по време на криза те реализират за миналата година с 12% повече фета от 2020 г.)
    Производството на овче мляко се срина благодарение на ниските изкупни цени до 2020 г. Нямам как, да клечиш по няколко часа на ден и да гледаш и миришеш задниците на овцете и да получаваш стотинки. Тази година се очаква цените да стигнат и 2 лева. Въпросът е, ще има ли мераклии да доят. И още нещо, все още няма договори, няма цени. Изчакването на купувачите е познато и то не вещае нищо добро.
  • Стигнахме и до породите. Г-н Петров говори за пазарни условия, предпоставки и перспектива. Всичко това, няма как да се случи с комбинираните породи овце и още по-малко с местните овце. Това са сто годишни и повече породи и ако е можело през годините овцевъдите щяха да са им вдигнали млечността. Млечно овцевъдство се прави вече с овце от типичните породи за мляко. Овце, които имат пригодно виме за машинно доене, които произвеждат големи количества мляко и нямат проблем с репродукцията. При тях няма икономия на фураж и да се разчита на паша. Всичко при отглеждането на тези породи е подчинено на млякото – ранно отбиване на агнетата, програмирано заплождане, за да може целогодишно да се произвежда мляко. Да се подобри качество на млякото, пригодно виме за машинно доене и още куп други изисквания. Именно това са условията за млечното овцевъдство. И хората разбира се, трябва да се добавят в тази схема.
  • На въпроса за нашите породи. Старозагорската порода на практика я няма. Останали са едва 1000 бр. Черноглавата плевенска са едва 13 000 бр. Маришките овце също са малко над 10 000 бр. Кои други наши породи могат да се намесят при производството на мляко и да се изпълни това, което правилно подчертава г-н Петров – условия и перспектива. Мисля, че няма такива.

Въпросът, който разглеждаме е изключително сериозен. Овчето мляко и занапред ще бъде търсено и високо платено. Въпросът е овцевъдите да отговорят на исканията на промишлеността – производство на мляко по всяко време на годината, доставки но по-големи количества и съответно с добро качество. Ако се мислим, че някой ще ни чака да продадем агнетата на 3-4 месеца и тогава за два месеца да се предадат по 35 кг мляко, да се изпълнят задълженията за субсидията, просто няма да се случи.
Второто е цената на млякото – очертаващата се цена от 1.80 лева много близо на средната в Испания, Италия и Франция. Гърция е значително напред с предварителни договори за 1.20 евро и нагоре за литър мляко.

На въпроса защо – ще отговорим с думите на г-н Петров: Българските овцевъди мога да произвеждат овче мляко, но трябва да има необходимите пазарни условия и предпоставки за това. Не е достатъчно само да се вдигне цената. Необходими са дългосрочни перспективи в цената и търсенето на овче мляко

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here