Сиренето Горгондзола – създадено по грешка

Известното в цял свят сирене Горгондзола, което векове наред е било произвеждано в едноименния град в област Ломбардия, е създадено поради разсеяността на млад и влюбен работник от мандра.
Според легендата, млад работник в мандра бързал една вечер за среща с възлюбената си, поради което претупал работата си от деня. Той оставил увитото във вързоп заквасено сирене да виси цяла нощ. На следващата сутрин решил да използва продукта от предишната вечер, към който прибавил и прясно направено „тесто“ за сирене. Когато дошло време узрялото сирене да се постави в специална форма, работникът видял и помирисал с изненада новия продукт. Заради комбинирането на двата вида смеси сиренето било мухлясало. Въпреки не особено красивия си външен вид обаче то ухаело приятно.
Така се родило сиренето Горгондзола /Gorgonzola/, което поставило началото на т.нар. италиански сирена erborinati. На милански диалект erborin означава магданоз, който би трябвало да напомня за мухъла в сиренето.
Мухлясването на сиренето е в резултат на действието на бактерията Penicillium roqueforti. Която е от същото семейство, откъдето идва и пеницилинът.

Произвежда се в големи фабрики из цялата североизточна част на Италия.

 Производството на Горгонзола започва, като към млякото се добавят ферменти и благородни плесени. Спорите пък се въвеждат в млякото чрез метални пръти, които създават въздушни канали. В резултат на това при разрез то има характерните зелени жилки. Периода на съзряване е от 2 до 4 месеца.

Горгонзола може да се приготвя и от козе мляко. Полученото сирене има значително по-твърда текстура и е по-солено.

Самото сирене се произвежда в големи пити с тегло 6-13 кг.  Производството на Горгонзолата изисква сиренето да се дупчи с цел пеницилиновата бактерия да проникне по-дълбоко. Кората на готовото сирене пък се мие със саламура.

Има два вида сирене Горгонзола – Piccante (с по-остър вкус) и Dolce (със сладък оттенък).

Вкусът на Горгондзола се усеща най-добре, когато е намазано върху филия селски хляб или намазано върху хрупкава френска франзела, в комбинация с кестенов мед или с мармалад от люти чушлета. Любителите на силните вкусове пък могат да го пробват и с настърган отгоре натурален шоколад.

Горгондзола се прави от краве мляко и е класическо кремообразно синьо сирене.  Кората му е дебела и твърда, с червеникаво–сив цвят. Вътрешността му е бяла до бледо-жълта, прорязана от синьо-зелени вени.
Неповторимият комплекс от вкус и аромат се дължи на дълбоко проникналия във вътрешността на сиренето мухъл и богатата флора по повърхността.
Младото сирене Горгонзола има мек и маслен вкус. С времето ароматните и вкусовите му качества се засилват неимоверно. Изключително подходящо е като добавка към салати, сосове, дресинги, дори някои плодове. Широко популярна комбинация е сирене Горгонзола със стафиди, киснати в коняк. Комбинира се добре с плодови бели вина и бира със сладък финал.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here