Цена говеждото месо – Австрия

 При нашите фермери  съществува мита, че изкупните цени в чужбина са много по-високи отколкото у нас. Ако пък са по-ниски, веднага се казва, че субсидиите им са по-големи. Никога не се говори, че нашите животни в голяма степен не са най-доброто, като визия и порода.
Защо е така.  Много просто. Оставили сме се оценка на животните ни да правят мургавите гастрольори. Кланиците сякаш са абдикирали от изкупуването. Няма ред в оценката на трупа на животното и куп още неща.

На фермерите трябва да им е ясно, че все още не са ниво търговци и изкупвачи и в „борбата“/тази дума е не случайно употребена/ с тях, ако не се променят  много от порядките, дори и тези,  които не се харесва на фермерите, ще бъде загубена.

Какви са цените на говеждото месо за деветата седмица на 2022 г в Австрия.

Продължава рязкото покачване на цените на едрия рогат добитък в Германия. Котировките на VEZG се покачват с 9 цента за бикове R3 и с 10 цента за крави O3 в седмично сравнение. Основният аргумент за това все още е малкото предлагане. Данните за клането потвърждават това, тъй като миналата седмица в Германия бяха заклани почти 7000 говеда по-малко, отколкото през същата седмица на миналата година. От тях почти 3500 са бици, което обяснява и  рязкото покачване на цените им, което е напълно нетипично за пролетта, и продължава.

В Австрия цифрите за клане на бици от седмица на седмица са почти идентични със стойностите от предходната година. Следователно от страна на предлагането няма тенденция към по-нататъшни увеличение на цените. Фактът, че това все още се случва, до голяма степен се дължи на експортния маркетинг за Германия. По този начин ARGE Rind може да увеличи цената си отново тази седмица с 5 цента/кг.

Крави и юници:

Данните за клане в Австрия също не показват никакви аномалии при кравите. През последните три седмици те бяха дори малко над нивото от предходната година. Търсенето на краве месо за износ все още е по-голямо, отколкото на биците. Цените на кравите ще се повишат с 10 цента/кг, а юниците с 5 цента./кг.

Цени на говеда от 28 февруари до 6 март 2021 г

ГОВЕДИ  на живо      заклани
R към U/FKL 2 и 3
цена €-от €-до €-от         €-до
волове 2.32 2.40 4.30         4.37
бикове* 2.32 2.40 4.30         4.37
юници 1,92 2.10 3.69         3.96
крави 1,50 1,85 3.25         3.56
 телета 3.31 3,60 5,80         6.00

Всички посочени цени са нетни цени франко фермата без ДДС и са резултат от развитието на пазара.

Източник: Земеделска камара

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here