Гневът на говедовъдите от Европейския млечен борд – ЕМВ

Всички наблюдаваме с голямо безпокойство бързото покачване на цените на енергията, фуражите и храните.
Страховете от недостиг на храна, поради външни конфликти и зависимости,  засилват исканията към местните фермери да произвеждат все повече и повече за тяхна сметка.

 Ето защо Европейският съвет по млякото призовава за промяна на политическата и икономическата система, за да се определи курс за много по-независимо производство на храни в ЕС.

„Сегашната система в земеделие, буквално унищожи производителите. Изкупните цени на продукцията, които бяха  далеч по-ниски от разходите в продължение на много години, тласнаха голям брой производители в дългове и мнозина напълно спряха производството. Не е възможно да се произвежда храна по начин, който е самодостатъчен по отношение на храненето“, казва Сиета ван Кеймпема, председател на Европейския съвет по млякото (EMB).

Наскоро публикувано проучване за развитието на маржовете в млечния сектор, документира резкият спад, който се наблюдава от няколко десетилетия. Така например нетната печалба, която все още не включва доходите на фермера и членовете на семейството, които помагат, е била 12,36 цента на килограм мляко през 1989 г., докато през 2019 г. е била едва 4,17 цента.

Ако се включи ниският доход на земеделските производители в изчислението, това също подчертава този така наречен нетен икономически марж или  икономическата катастрофа за фермите: маржът падна от 3,79 цента през 1989 г. на – 4,96 цента на килограм мляко през 2019 г. И тези цифри дори не включват текущите екстремни увеличения на разходите.
В Дания например (към февруари 2022 г.) разходите за електроенергия са се утроили от есента, а цените на дизела и тора са се удвоили. Това сериозно развитие в момента увеличава още повече разликата между цените и разходите.

Тези ясни данни още веднъж удостоверяват, че политици от ЕС, много банки и мултинационални корпорации са взели много грешни решения през последните 20 години и по този начин са създали селско стопанство, на което младото поколение трябва да обърне гръб.

Стабилният хранителен суверенитет е възможен само с промяна на системата в селското стопанство:

  • Цените на производителя трябва да покриват разходите
  • Стабилните и справедливи доходи за земеделските производители трябва да бъдат включени в възстановяването на разходите
  • Кризите в селскостопанския сектор трябва да бъдат прекратени чрез прилагането на програми като Програмата за пазарна отговорност (MVP) .

Стабилният хранителен суверенитет води само до стабилни ферми

Както подчертава и заместник-председателят на EMB – Пулсен, сега трябва да се създаде рамка, която позволява цени, покриващи разходите, така че земеделските производители в ЕС да имат необходимата база да работят и произвеждат по подходящ начин. Но това не трябва да са просто празни обещания като за  пандемията на COVID.

Поулсен: – „По време на пандемията производителите надеждно снабдяват Съюза с храна въпреки трудната ситуация. Въпреки това, нито политиката, нито индустрията се обърнаха към лошите икономически и социални условия на селското стопанство, камо ли да ги подобрят.

Само чрез промяна на системата можем в ЕС да установим стабилен хранителен суверенитет и да произвеждаме при устойчиви условия.

Източник:ЕМВ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here