С брашно от иглолистни дървета се повишава млечността

Нямането какво ли не прави. Връщаме се в далечното минало, жалко, но кравите трябва да се спасят.

Материалът ще ви прозвучи странно. Но е факт.
Доказан не от нас, а от Красноярския научен център на Русия.
Иглолистното брашно може да увеличи добива на мляко при кравите с 15% и намали разходите за производство на мляко с 20%.

Стояхме си на чай с д-р Иван Омайников и на сладка приказка си говорехме за кравите и овцете. Той ни разказа какво му се е случило след една Нова година в Украйна.
– “Посетихме едно овцевъдно стопанство от което трябваше да купим шилета за клане. Времето беше отвратително. Двора на овчарника беше пълен с рядка кал. Шилетата затворени, а ние искахме да ги видим на светло. Абсурд да се влезе. Тогава отговорника на бригадата докара едно ремарке пълно с клони от иглолистни дървета. Изсипаха клоните в двора и пуснаха шилетата. Същите бяха в много добро телесно състояние, но се нахвърлиха на иглите и съвсем скоро останаха само клоните. Сега трябваше да маркираме и преброим шилетата. Трудна задача в тази кал. Тогава отговорника каза – няма проблем. Сега ще оправя нещата. Извика нещо на украински и от някъде се появи едно голямо куче. Беше кръстоска при всички случаи. Интересното беше, че това куче подбираше овцете към стъргата на която ги маркирахме с боя, и винаги в групата, която то подкарваше имаше по десет броя. На практика, то ни преброи 50 партиди по десет броя безгрешно. Всъщност от този разговор стигнахме и до използването на игличките за фураж.

Руските учени предлагат да се заменят синтетичните витамини в храната на кравите с иглолистно брашно, което е по-евтино и по-полезно от използваните сега синтетични витамини. Това може да направи млякото по-евтино с 20%. Освен в ТААС, материала е публикуван в серията конференции на IOP: Науки за Земята и околната среда.

Крави, в дажбата на които е включено иглолистно брашно, млекодобива им е по-висок и съдържанието на мазнините е увеличено. Подобно увеличение на произ-водителността в икономическите изчисления ще намали разходите за един литър мляко с 2 рубли 20 копейки, а рентабилността на производството на мляко с 20% “.

Изкуствените концентрати често се добавят към храната на кравите, но те са доста скъпи, а в някои случаи такива добавки могат да съдържат вещества, опасни за здравето на животните.
Изследователите предлагат да се заменят такива синтетични витамини с иглолистно брашно. То съдържа много минерали и витамини, включително В, С, К и D, както и полезни вещества като каротин (провитамин витамин А) и пектин.
Фуражът съдържащ иглолистно брашно е богат на хлорофил, ксантофил и фитонциди – биологично активни вещества, които регулират метаболизма, предпазват животните от чревни заболявания и имат бактерициден ефект.
Според наблюденията на красноярските животновъди такова хранене нормализира червата, засилва окислително-възстановителните процеси и подобрява кръвния състав на животното.
Запасите от игли в неизползвани зелени дървесни отпадъци в Русия възлизат на повече от 21 милиона кубически метра. Това е достъпен през цялата година и възобновяем природен ресурс.

М.Михайлов

(Източник: nauka.tass.ru ).

10 КОМЕНТАРИ

 1. Само руски език ли ползвате?
  Няма ли да преведете някой материал от световните сили в говедовъдството.
  САЩ, Аржентина, Бразилия, Нова зеландия са лидерите в месодайното. С млечното не съм запознат, но световно известните породи са германски, холандски, англииски, френски, американски и никога руски…

  • Михаил Михайлов в статията въобще не се говори за породи, за технологии или новости. Говорим за . .хранен.е
   в сайта има един куп материали за холандия, германия, ако искате и за селското момиче може да четете и накрая не подценяваите руснаците – те идват

 2. Михаил Михайлов Прави ми впечатление, че публикувате само начинаещите опити в говедовъдството на Русия.
  Като че ли са някаква сила в бранша…

  • по отношение на Аржентина и Бразилия са доста назад в редицата на млечното говедовъдство

 3. Зоопарковете в БГ от години събират коледните елхи за храна на преживните си обитатели, та това не е никаква новост.
  Иглолистните в БГ виреят естествено на над 1000 м.н.в. Не знам някой да тръгне да събира иглички?! Да го оставим това на руснаците. Хора без пари и работа.
  А калта в Русия е още по-малко новина от как Путин им е цар!

 4. У нас в Родопите сме опитвали да заменим част от сеното с отпадък от дърводобива ,,Иглолист,, и се получава нормален ратзтеж на агнетата

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here