Кога е най-добро качеството на коластрата

Обикновено когато говорим за новородено теле, след подсушаването и оправянето на пъпа идва ред на коластрата. Какво ли не си говорят за нея фермерите. Но най-важните въпроси, които обсъждат са два – през кой годишен период коластрата е с най-добро качество и кои крави – младите или старите имат повече антитела. Смята се, че старите крави дават по-качествена коластра, но практиката показва, че това не винаги е така. И тогава идва ред на коластромерът, който трябва да реши спора.

Какво казват по този въпрос американските учени. Изследването е проведено в 18 млечни ферми в щата Ню Хемпшир през 2016 г.  Установява се, че качеството на коластрата се влошава с намаляването на температурата на околната среда и продължителността на деня. Обяснението е, че кръвоносните съдове се свиват поради по-ниската температура, така че антителата не преминават толкова лесно през кръвоносните съдове в коластрата.

Изследователите твърдят, че млекопроизводителите могат да приемат, че качеството на коластрата е по-добро с увеличаване на броя на лактациите.

Сега има все повече млекопроизводители, които редовно измерват качеството на коластрата. Практиката показва, че има средна разлика в качеството на коластрата между по-младите и по-възрастните крави, но има и ясни вариации, като понякога по-младите крави имат по-качествена коластра от по-възрастните крави. Това в никакъв случай не винаги е видимо за окото.

 Поради това съветът е: винаги да се измерва качеството на коластрата, за да се гарантира, че телетата получават достатъчно антитела.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here