Най-скъпото сирене, продавано на търг

За най-скъпото сирене, продавано на търг, е дадено 20 500 евро за пита от 2.6 кг. Този рекорд  е постигнат в Cabrales (Испания). През август 2018 г., отново на търг е продадено сирене Кабралес за € 14 300 на търг. Същата година има и продадено сирене 2 кг под форма на пита за 10 500 евро. Тези сирена носят името Кабралес.

Кабралес е синьо сирене, произведено по занаятчийската традиция от селските млекопроизводители в Астурия, Испания. Това сирене може да бъде направен от чисто, непастьоризирано краве мляко или смесено по традиционен начин с козе  или овче мляко, което придава на сиренето още по-силен и приятен вкус.

Цялото мляко, използвано за производството на Кабралес, трябва да идва изключително от стада, отглеждани в малка производствена зона в Астурия, в планините  Пикос де Европа. Животните се отглеждат над 1600 м надморска височина и отлежава в пещери, в които от хиляди години  се е приготвяло това сирене. Поне така звучи легендата.

Относителната влажност в тези пещери обикновено е 90%, а температурата е 7–13 ° C . Условия благоприятстващи развитието на плесени от пеницилиум, които произвеждат синьо-зелени жилки в цялото сирене.

Кабралес има силен аромат, понякога доста кисел, който може да бъде много сложен, когато се прави със смесени млека. Подобно на Горгонзола и Рокфор, това е известното синьо сирене, чието име е защитено от европейското законодателство.

Традиционно, сиренето се продава увито във влажните листа, но в днешно време наредбите изискват да се продава в алуминиево фолио с тъмнозелен цвят с регистриран официален печат на PDO Queso de Cabrales. В рамките на производствената зона все още е възможно да срещнете сирене Кабралес  с традиционното опаковане от кленови листа, въпреки, че то се произвежда само на малки партиди и не е одобрено за износ, тъй като не отговаря на условията за статут на DO .

 В момента “90% от производството се прави с краве мляко” и само малка част се прави със смес от козе, овче и краве мляко.

Производството на сирене Кабралес през 2019 г. възлиза на 432 992 килограма, със средна цена при производство от 10 евро / килограм.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here