Това още не се случва у нас

Нидерландската компания по изкуствено осеменяване – ИО, Селекция и контрол на продуктивните качества на кравите  CRV, освен тези основни задачи, се занимава и с консултиране на своите членове. Преди известно време, компанията публикува много интересен материал, относно кравите произвеждащи мляко с висок процент на съдържание на масленост и протеин. Още по-интересно е заглавието на този материал – “Това, което не е вътре, никога няма да излезе”. Става дума за производство на мляко с висок процент на м.в и протеин.

Нещо, което у нас  не се случва. Единственото условие е да прескочиш бариерите от 3.6% м.в и 3.2% протеин за да си получиш заработеното. В някои случаи при по-високи проценти, млекопреработвателя получава нещо, като „дарение“ от мандрата, но това се случва все по-рядко. Ето какво разказва един нидерландският говедовъд – Вим ван де Вен.

Той се занимава с развъждане на крави  за производство на мляко с висок процент на мазнини и протеини в продължение на 25 години. В момента неговите  крави имат средна годишна млечност от 10 818 кг мляко с 4,90% мазнини и 3,78% протеини. Разбира се, че това става най-вече чрез биците, използвайки както черно бели Холщайн така и червен Холщайн.

Вим ван де Вен – „Високите компоненти просто носят пари чрез по-висока цена на млякото. И кравите по-лесно произвеждат много килограми мазнини и протеини от мляко с високо съдържание на съставките, отколкото от много литри мляко с ниско качество.
Екстремните млечни крави често се нуждаят от няколко допълнителни килограми концентрат. Храната определя процентът мазнини и белтъчини в млякото. Забелязвам това отново тази зима, когато трябва да доя животни, които са били хранени с  тревен силаж с по-ниско качество.  Кравите, които бяха с доста над 5% мазнини за дълго време миналата година, сега  са с поне една десета по-ниски. Но това, което го няма, никога не излиза -, подчертава той. – Храня с богата дажба”.

За да избегне крайностите, животновъдът разчита и на програмата за съвети за бикове (SAP) за  осеменяване в продължение на поне 25 години.

„Можете да храните каквото искате, ако кравите нямат генетично предразположение, те никога няма да произвеждат гъсто мляко“

Настоящата гама от бици на CRV предлага богат избор на животновъда. Настоящият му списък за осеменяване включва имена като биковете Launch PP , Nippon P , Powerlift , Endless RF и Wake Up.

„Ако искате да развъждате крави с високи компоненти, трябва да бъдете и да останете последователни при избора на бик“, подчертава Вим. „Ако оставите мазнините и протеините да отслабнат за няколко поколения, просто ще загубите високото си генетично предразположение на животните.“

Източник: CRV

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here