Немско червено говедо – характеристики

Днес германското червено говедо  наброява над 10 000 крави под контрол за млякото. Породата все още е добре разпространена в Шлезвиг-Холщайн.

Средно породата постига производство на над 8200 кг мляко за лактация с високи съставки (4,52% мазнини, 374 кг мазнини, 3,62% протеини, 299 кг протеини).

Цел за развъждане

Целта е икономична, здрава високопродуктивна крава от млечно-доминиращ тип, която може да се използва през много лактации поради голям приемен капацитет на храна, стабилно здраве и добра плодовитост.

Настоящата цел за развъждане на немски червени говеда е насочена към 9 500 кг мляко с 4,5% мазнини и 3,8% протеин. Възрастните крави трябва да достигнат височина около 145 см при холката и живо тегло 650 кг.

Специалните предимства на породата са преди всичко икономическото съотношение на общата консумация на фураж към млечността и високите стойности на протеин.

Говедата от тази порода  се движат на отлични стъпала и крака с твърди,  тъмни на цвят копита. Освен това селекционерите се стремят към висока устойчивост на болести и мастит, жизненост, както и лесно отелване и ниски загуби на телета, както и лесна адаптация към всички климатични зони.

Юниците са с добро развитие и се отелват без проблеми на 24-месечна възраст. Младите бици имат добри темпове на растеж и достигат живо тегло от 400 кг до дванадесет месеца. Млякото  е особено подходящо за приготвяне на сирене, тъй като от една страна съдържанието на протеин е над 3,%

Програма за развъждане

Кравите от племенната книга формират активното разплодна популация, от която всяка година се избират 50 майки за  бици за развъдната програма. В допълнение към доказаните майки, програмата за развъждане  използва също така и бици от Скандинавия, предимно червени Датски  и Червени  шведски Холщайн.

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here