1 част: Кооперативът на Текирдаг – Турция

На чашка чай, разговаряхме с представителя на ЗЕМЕДЕЛСКИ КООПЕРАТИВ ЮНДЕР от Текирдаг – Ридван Алтинай, наш човек, изселил се преди 32 години. Срещата беше неофициална и просто си разказвахме докъде сме стигнали – и те и ние. Съвсем нормално бе първото в нашия разговор да е икономическата  криза в момента. При тях също има криза, цените на консумативите и услугите растат.

 – Добре, че и цената на зърното расте – казва Разван. Преди повече от тридесет години бях на посещение в този град и бях впечатлен от думите на кмета на града, че в областта има над 25 000 трактора. Също така и многото парчета земя от по 10-20 декара засети с най-различни култури. Сега картинката е съвсем друга. Вероятно тракторите са по-малко, защото това, което се вижда по полето са все нови модели с голям работен обхват. Парчетата от по 20-тина декара почти не се виждат. Повечето площи са от няколко стотин декара и повече. Необработена земя в равнината няма, дори започват да превземат баирите.

Какво ни разказаха турските колеги за кооператива в които членуват – това е един от най-големите кооперативи в Турция.
Основан е през 1989 г, когато 50-60 ентусиасти решават да се обединят по отношение закупуването на семена, консумативи и техника. Правилата са железни – трябва да притежаваш минимум 120 декара за да кандидатстваш и да станеш член на кооператива – това се доказва с нотариален акт. Разбира се, трябва да спазваш правилата и устава.
В момента в кооператива членуват над 600 фермери, които обработват общо над 1500000  декара (милион и 500 хиляди декара) земя. Основните култури са пшеница, слънчоглед и рапица.

Всеки фермер сам си работи земята, като се съобразява със програмата на кооператива. Използва закупената от него техника или такава от кооператива, за която плаща такса и носи отговорност. Торове, препарати и други консумативи се закупуват за всички ферми на веднъж, и съответно цената вече е съвсем друга. Има разработени схеми за доставки и плащане.
За да не са зависими от търговците, фермерите са регистрирали дъщерна  търговска фирма, която изкупува продукцията от фермерите и съответно се стреми да я реализира на най-добри цени.
Науката е на първо място – има назначени 25 агрономи, които обслужват фермерите със своите знания и съответно са проводник във внедряването на новостите.

Какви субсидии и помощи получават турските фермери ще публикуваме утре, във втората част на този материал.

Директно от Текирдаг – Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here