Есе за цената на агнешкото

Докато дойде Великден, сигурно ще ни се отще да ядем агнешко печено. Всеки ден сме заливани от информация за цената на агнешкото. То не бяха цени за румънски агнета, за македонски агнета, за гръцки агнета и очакваме сега за новозенландските и австралийските агнета. Непрекъснато чуваме „плача“ на овцевъдите, че предлаганите цени са ниски. Други заменят плача с нашенски солени думички, в които се споменават майките, сестрите, търговците и гражданите.

След това се включи играта с печатите – засега сме стигнали до червените и сините печати. Последваха приказките за трупното брашно, което бе опровергано.

В крайна сметка, след няколко месеца „продажби“ на агнета не може да се разбере, каква цена устройва нашите овцевъди. Всеки си приказва каквото му дойде на езика. Започва се от седем лева и стига до петнадесет лева. И една голяма подробност – всеки забравя, че в тази държава има ДДС и го плаща последния във веригата – разбирай клиентите.

Това е едно голямо перо в цената – 20% и трябва да стане ясно включва ли се в исканата цена от овцевъдите. По този въпрос имаме „мълчание на агнетата“, което вече почва да работи против овцевъдите.
Болшинството от овцевъдите искат или по-скоро си мечтаят за цена от 10 до 12 лева за кг живо тегло без ДДС или разбирай чисто. При тази цена на магазина, се формира цена трупно от минимум 24 лева. И то при положение, ако търговците се съгласят за тях  да останат парите  от карантиите. И това е малко вероятно, защото едва ли ще се съгласят да работят на минимална печалба.

Има и още един проблем. Призовават ни да си купуваме от фермата. Това е възможно за малък брой купувачи по две причини. Едната е, че не всеки има време да намери пътя до село и втората е, че не всеки може да извади 250-300 лева за едно агне. Тук също не се знае как ще реагира контролният орган. Не са ли предупреждение  случаите в Бяла Слатина и София, където хванаха продажба на не „регламентирано“ сирене и мляко. Защо точно сега, когато на всеки пазар се продава, колкото си искате мляко.

Хайде оставете ни спокойно да дочакаме Великден. Психологичната бариера за цена на агнешкото над 20 лева трудно ще преодолеем, но за 19.99 лева ще се бръкнем и ще си  купим по килограм агнешко, ще го опечем и хапнем сладко, сладко.
Ние сме с вас. Искаме да консумираме само българско агнешко, не ни лишавайте от него – продукт на вашия труд, но не ни и натоварвайте допълнително.
Благодаря ви за разбирането.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here