2 част: Кооперативът на Текирдаг – Турция

1 част: Кооперативът на Текирдаг – Турция

1 част: Кооперативът на Текирдаг – Турция

Нашите фермери, освен новостите по производството, също така много искат да знаят, какви помощи вземат техните колеги в другите държави.

Какво ни казаха по този въпрос фермерите от кооператива в Текирдаг.
Тук правилата са също железни и никой не дава нищо даром.

Една от субсидиите е на кг реализирано зърно,  като за всяка премирана растениевъда култура ставката е различна. Съвсем нормално е този продукт, които е в дефицит да получава и най-висока субсидия.
За да получиш субсидия обаче, трябва да се представят няколко документа.
– На първо място това е фактура за закупени семена от сортове, които се премират. Семената трябва да имат и сертификат за произход и качество.
– Следва фактура за продадената продукция, която също трябва да има оценка за качеството.
– Другата помощ това е намаление акциза на горивата, като тази помощ се изплаща еднократно всяка година.
– При закупуването на слескостопанска техника няма лихва.
– ДДС-то за препарати за пръскане е 1%, а за зърното 10%.

Забравихме да кажем, че кооператива има собствена зърнобаза с капацитет от 30 000 тона.

На нашия въпрос отглеждат ли животни, бе отговорено, че нямат, но вероятно на Събора на овцевъдите, на Арбанаси ще изпратят свои специалисти, които започват преговори за закупуване на овце и агнета от породите Лакон и Асаф. Целта е голяма овцеферма с производство на овче сирене. Всъщност това е и мечтата на един от кметовете на Текирдаг, който също е фермер и помогна изключително много за развитието на земеделието тук. Същият кмет посети една от изложбите в Сливен и искаше да купи всички Черноглави овце, които бяха изложени в боксовете.

Какво може да научите още за Текирдаг и неговото земеделие.

Родосто или Текирдаг е град в Република Турция. Намира се в  Източна Тракия, на деветнадесето място по големина в страната, разположен на северния бряг на Мраморно море на 135 километра западно от Истанбул. Градът е административен център на вилаета Родосто. Населението на града е около 205 001 жители. Интересното е, че гр. Чорлу е над 500 000 жители но е в област Родосто.

Текирдаг е една от провинциите в Турция с най-голям процент обработваема площ  – над 80%. Приоритет са пшеница, слънчоглед, лук, диня, череша и грозде и последните години рапица

В Текирдаг земеделието се извършва на площ от 400 хиляди хектара. Тук се произвежда 5% от пшеницата на Турция и 27% от слънчогледа. Текирдаг е известен и  с дините и черешите си. Всяка година на първи юни се провежда Денят на черешата.

Лозарството също е застъпено добре със среден добив от 1210 кг грозде от декар. Сухият лук, произведен в Текирдаг, има решаваща тежест сред другите грудкови продукти. Един от големите заводи за производство на турска ракия доскоро работеше тук, но в момента е на пауза.

Към земеделието трябва да се добави и курортното дело, което тепърва ще се развива.

Директно от Текирдаг : Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here