Мухите идват. Какво да правим

Благоприятните климатични условия, през пролетта, създават условия за бързото размножаване на мухите. Вредата, която могат да нанесат с пренасяне на заразни заболявания, и безпокойството на животните, от тях знаем всички. Съвсем скоро, през страната мина, като на парад  нодуларния  дерматит, и макар да се казва, че причинителите са комари, не се знае каква е и ролята   на мухите.

Ясно е, че давайки възможност на мухите да летят, и да се размножават, вредите, които нанасят, стават повече. С други думи трябва да предотвратим тяхното роене.
Говедовъд

1. Предотвратяване на намирането от мухите на подходящи места, за снасяне на яйцата.
2. Възпрепятстване ларвите да се развиват.
3. Убиване на възрастните мухи,  върху животното, и в обора.

Ефективният контрол на полета на мухите  започва, когато  мухите са малко. Важно е да се започне борба с тях, когато се наблюдават появата на първите мухи.
Това е много важно, защото двете мухи, които виждате, могат да осигурят  един  милион мухи в рамките на четири месеца!

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, относно използването на най-ефективните средства, за контрол на полета. Той знае, кои препарати са   подходящи за унищожаване на яйцата и ларвите, и какви действия можете да предприемете, за  да предпазите кравите и телетата си от мухите.

През пролетта все още има относително малко мухи, но веднага щом температурата се повиши, броят на мухите се увеличава бързо. Мухите се размножават при температури над 12 градуса по Целзий. Когато не се предприемат действия срещу мухите, броят им нараства бързо, достигайки максимум от юни до ноември.

Оборна муха (Stomoxys calcitrans) е кръвосмучеща муха от род Stomoxys, разпространена в Евразия, но днес разпространен по целия свят. Видът е важен преносител на опасни за хора и животни заболявания.

Оборните мухи летят в края на лятото и началото на есента, като нападат предимно конете, други животни и хора. Кръв смучат представителите и на двата пола. След като се насмучат с кръв, женските снасят по 30-50 яйца в конския тор. Една женска за сезон може да снесе по около 800 яйца. Яйцата са жълтобелезникави с дължина около 1 mm. Ларвите се излюпват след 2-4 дни. След 2-3 седмици ларвите се превръщат в какавида. Процесът на какавидиране продължава за около 6-9 дни. Пълният биологичен цикъл продължава около 30 дни.

Оборната муха е приносител на причинители на различни микроорганизми, които причиняват заболявания при хора и животни. Такива са трипанозомите Trypanosoma evansiTrypanosoma equinumTrypanosoma gambienseTrypanosoma bruceiTrypanosoma fhodesienseTrypanosoma vivax, причинители на лайшманиоза, антракс, инфекциозна анемия по конете. Оборната муха е междинен гостоприемник на нематода Habronema microstoma.
Уикпедия

1 КОМЕНТАР

  1. Тогава започваме пръскане на отборите,животните и имунизации непременно.Има различни препарати за животните макар и скъпи,проникващи по кожата.Защото Мухите пренасят и подкожни паразити и пр.Затова Успех Колеги Реагирайте на време,защото паразитите пренесени с мухите се връщат като Бумеранг през Зимата, особено паразитите по кожата ,които през лятото са в летаргия и се проявяват края на ноември началото на декември.Това влияе на общото здравословно състояние на животните.Много е важно особено при Биволите.Проблемът е голям,аз съм патил от такива несгоди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here