Животновъдите и журналистите

По време на пресконференцията на говедовъдите, в моето изказване се обърнах и към журналистите. Хората, които са много важни, защото от тяхната информация могат да се правят много изводи.

Най-важното за журналиста е да „надуши“ първи сензацията. Най-често задаваните въпроси са – кога ще правите митинг или стачка, кога ще „притеснете“ министъра, с кого ще се срещнете в Брюксел, колко са умрелите животни и все подобни въпроси. Поне аз не съм чул досега въпрос да се попита, колко мляко са дали кравите, рекордьорките, работната ръка.

Втората любима тема на журналистите са милионите.
Големи и стряскащи обществото заглавия от рода – днес наброиха пачките, парите тръгнаха към фермите, еди коя си мярка ще осигури еди колко си лева.

Наистина, фермерите се интересуват от тези милиони, но повечето предварително знаят на какво трябва да се надяват. Обикновеният читател, четейки такива заглавия си представя, че тези пари се дават “бъдева”. На него не се поднася информация, че за да се получат тези пари, фермерът трябва със свои средства да направи всичко, което изисква схемата, например за хуманно отношение. Да отглежда животните при определени условия. След това да бъде проверяван за изпълнението – тези проверки са по-тежки от изпита пред КАТ или при гимназиалната учителка по литература. След това започва голямото чакане и ако нямаш някакви санкции, получаваш парите.

Добре е най-напред да се публикува колко субсидии по дадената интервенция ще вземе фермера и след това да се пишат милионите. Например при последното подпомагане по де минимис на крава се дадоха по 40 лева за първите 50 и за останалите по 20 лева. С други думи тези 20 лева ще стигнат да се нахранят животните един ден. Но остават заплати, енергия, услуги и консумативи. Така че, нека да бъдем по-скромни с тези милиони, за да не настройваме обществото срещу фермерите.

В другите страни фермерите също получават субсидии. Но освен, това обществото знае как се работи във фермите. Ето защо, към всеки животновъден продук те слагат по няколко цента отгоре, които се плащат от обществото и парите отиват при фермерите.

В момента изключително е модерно уикенд във ферма. Там хората се запознават директно с труда на фермера и напускайки фермата, той е герой в техните очи. При нас обикновено гледаме да напишем за някой, който е злоупотребил и винаги като правило без име или фирма.

Време е да се проведе среща между фермерите и журналистите и да се разговаря по тези въпроси.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here