Производство мляко – февруари – 2022 г

През месец февруари се случи точно това, което бяхме казали в предхождащия анализ – намаляване преработката на мляко. Данните от минали години показват, че най-слабите месеци за млекопроизводство са декември и януари. Обикновено през февруари времето се затопля, отелванията се увеличават и съответно и млякото. Това обаче не се случи и за последните три години, това е най-малкото количество мляко за месец влязло в мандрите – 48 316 т /краве, биволско, овче и козе/. През януари сме имали 51 416 т.
Млякото от биволи, овце и кози е 496 т, което е почти половината на това, което е преработено през януари.

Кравето мляко получено през февруари  т.г. е 47 180 т – едно от най-ниските количества получавани през последните три години. В сравнение с януари имаме намаление с 3357 т, а в сравнение с февруари – 2021 г намалението е в рамките на 1818 т.

Съответното намалението на преработените количества мляко води и до намаляване на продукцията, която тръгва към рафтовете. Имаме   увеличено производство на пакетираните пресни млека, за сметка на подквасените. Най-консумираният млечен продукт – сиренето – със 728 т по-малко от 2021 г.

Произведеното масло е безумно малко – едва 99 т, но е в рамките на произвежданото масло през последните години. Имитиращото сирене е 973 т, което е колкото през януари, но с 48 т по-малко от януари.

Нещо като изводи:

  • Производството на мляко отговаря на ситуацията в говедовъдството. Намалението се дължи на намаляващия брой крави и понижаване хранителната стойност на дажбите на животните.
  • Има тенденция за намаление консумацията на имитиращи сирена.
  • Голям спад и в производството на мляко от ДПЖ и биволите.
  • Очаква се увеличение производството на овче мляко и залога е високата изкупна цена (за много ферми)  2 лева за литър овче мляко.
  • Намаляване производството на краве мляко, независимо от периода на по-голям брой отелвания, увеличените изкупни цени и излизане животните на паша.
  • Неблагоприятната икономическа обстановка, деактивира фермерите за производство. Главната им цел е да запазят животните си.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here