След пресконференцията – Продоволствието

Пресконференцията, която дадоха животновъдните организации от сектор млечно говедовъдство и биволовъдство в БТА, предизвика голям интерес сред животновъдите и медиите.
Интересно е защо пред микрофоните нямаше представители на овцевъдите, свиневъдите и птицевъдите.

От всичкото, което се каза – за тежкото икономическо състояние на фермите, за фалитите, за продуктивността на животните, стигнахме до извода, че всичко това може да се отрази и на нашата продоволствена сигурност.

С едно изречение относно продоволствието, характеризира положението инж. Димитър Зоров- “Не можеш да работиш на минус. А когато това е свързано с продоволствената сигурност, е пълна безотговорност”.

В своето изказване по този въпрос говори и г-н Михаил Михайлов от  НСГБ.
– Може би пълната задоволеност на населението с хранителни продукти е тогава, когато имаме пълни рафтове с наши български хранителни продукти.

Не искам сценария ми да бъде лош, но все пак трябва да се имат в предвид фактите. Досега не можем да се оплачем, че магазините са празни. Точно обратното. Има една малка подробност, че цените пълзят невидимо нагоре. Въпросите са  докога доходите ще стигат за храната, и докога ще внасяме все още евтини вносни хранителни продукти. Имаме и още едно предимство. Казва се, че един милион българи работят в чужбина. Има и трето, което не важи за нас – един от присъстващите журналисти каза, че е веган – ама те у нас нямат и един процент.

И почва лошият сценарии – не е тайна, че 80% от говеждото месо е внос. Подобна е ситуацията със свинското, зеленчуците и плодовете. Тази година се оказа, че и агнешкото е зависимо от внос. Държавите от които внасяме, също са в икономическа криза  и при всички случаи цената на вносните хранителни продукти  ще се увеличава. Усетят ли ни, че нещо липсва на нашия пазар, цената ще върви още нагоре. Това няма и как да не стане, защото Китай започва да се запасява с фуражи и продукти и да не забравяме, че китайците вече започнаха да забравят вкуса на ориза.

Ние вървим по един път с държавите в ЕС и вероятно съвсем скоро ще усетим, както липсата на някои хранителни продукти, така и ще има  някои ограничения. Вече такива има за купуване ограничен брой пакети продукти в Германия, Гърция, Испания. В някои държави се говори за забрана износа на някои хранителни продукти.

Кризата в животновъдството, това което казаха фермерите по време на пресконференцията се потвърждава и от производството на животинска продукция. Цифрите, когато говорят, знаете кой мълчи. Също така, не приемам да се казва, че статистиката ни не е точна – това е официална статистика и трябва да ú се вярва.

За януари са заклани – 3 360 бр. говеда и е получено 780 т. месо. Което означава  по 118 гр. месо на човек.
Овце и кози са заклани 5 280 бр и е получено 66 т месо. Не ми е удобно да ви кажа по колко грама се падат на човек, сметнете си го вие.

През февруари е получено и минало през мандрите 47 180 т краве мляко и е произведено 5 485 т сирене или по 900 гр на човек.
Овчето и биволското мляко е със символично производство от 436 т. Лошото е, че производството на мляко през февруари намалява вместо да се увеличава, както е нормално и ставаше досега.

 Бляскавото бъдеще също не се вижда, защото по статистика животните намаляват, което означава, че ще намалее продукцията.
Още по-лошото е, че нямаме  достатъчен брой млади разплодни животни. Например в овцевъдството при необходимост от 200 000 бр ремонтни женски животни, и то без ръст на стадата, имаме 50 000.
Подобна е ситуацията и при кравите. При необходимост от 80 000 бр юници имаме 40000 бр, става така, че дори и да се оправи икономиката на фермите няма да има животни които да произвеждат и стадата ще намалеят. Друг е въпроса, дали ще има мераклии да отглеждат животни.

Въпреки този лош сценарии,  държавата ще вземе спешни мерки за канализиране на нещата. Защото, това ако не се случи следващите сценарии ще са жестоки. Времето наистина е малко и трябват бързи действия. Да се активират институтите, които се занимават с икономика да направят анализите и кажат какво да се прави. Досега няма такива анализи достигнали до животновъдните организации. В момента не ни трябват фундаментални изследвания и науката трябва също да каже как се оцелява в такава ситуация.

Трябва и промяна в подпомагането – само срещу продукция. Някои ще са против, защото подпомагането на глава е сладко нещо, но това вероятно ще е минало. Формулата е проста – работиш, произвеждаш, получаваш достойни пари за труда си.

И още нещо. Назрява времето по тези въпроси за продоволствено задоволяване да се свика Консултативния съвет към президента. По-добре рано, отколкото когато всичко е загубено.
Все още има шанс.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here