Нови данни за състава на кравето мляко

Млечните говеда се появяват най-напред в Близкия изток и Индия преди около 12-10 хиляди години, едновременно с развитието на селското стопанство и прехода към отседнал начин на живот. Използването на млякото от хората се дължи на факта, че в популациите на първите фермери се появява уникална мутация в гена LCT, което позволява на възрастните да пият мляко – способност, която почти всички бозайници губят в детството.

През последните години учените започнаха активно да се интересуват от това как млякото от крава или майката влияе върху организма при деца и възрастни. Оказа се, че то не само съдържа големи количества хранителни вещества, но и различни ензими, които помагат на организма да се бори с микробите и възпалението, както и вещества, които  поддържат чревната микрофлора.

Канадският вестник “За селскостопанска и хранителна химия” съобщава, че  химици от Канада са провели мащабно „преброяване“ на всички протеини, мазнини, захари и други съединения, присъстващи в разтвореното и цялото краве мляко.

“Като цяло открихме 972 уникални съединения в кравето мляко, образувайки приблизително 2,35 хиляди различни метаболитни структури. Като цяло кравето млякото се оказа с по-проста по структура, отколкото слюнката, човешката урина или кръвта, а също и от майчиното мляко.

Някои от тези съединения са безвъзвратно загубват при преработката на млякото или при приготвянето на различни сухи смеси, използвани както в хранителната промишленост, така и за хранене на кърмачета и бебета. Как това  променя свойствата на млякото, учените още не могат да  кажат със сигурност.

С последните си изследвания, обаче учените направиха голяма крачка към получаването на отговор на всички тези въпроси, като подготвиха първият подробен химически “атлас” за кравето мляко.

За да се стигне до това, те проведоха серия от експерименти с четири разновидности на обезмаслено и пълномаслено мляко, които могат да бъдат закупени от всеки хранителен магазини в Канада, като се анализира неговият състав, използвайки NMR спектроскопи, масспектрометри и хроматографи.

За да извърши този анализ, те замразяват малки порции от всеки вид млека и след това ги пускат през филтри. След анализ на техния състав, използвайки хроматографи, учените проведоха “преброяване” на всички малки молекули, останали в суроватката след предната операция.

Интересното е, че ниско маслените и пълномаслените млека се различават едно от друго само по количеството мазнини – процесът на обезмасляване на обезмасленото мляко не води до сериозни промени в пропорциите на протеини, органични киселини, витамини и други полезни вещества. Единственото изключение от това правило са мастно разтворимите витамини А, D и Е.

Учените говорят за ползите от кърменето за самите майки.

От друга страна, учените открили, че млякото съдържа не само класическите „млечни“ захари, мазнини и протеини, като лактоза, казеин и триацилглицерол-44, но също така и редица необичайни вещества. Те включват растителни хормони, хербициди, пестициди и антибиотици, както и парчета от ДНК и РНК на самите крави. Повечето от тези вещества са  известни за учените, но няколко десетки протеини и мастни молекули се оказаха напълно нови за тях. С тези открития и проучвания,  изследователите, ще помогнат да се разкрие ролята на съдържащите се вещества в млякото и тяхната роля и  съответно гарантиране безопасност за хората.

източник: “За селскостопанска и хранителна химия”

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here