Веригите, продоволствието, купувачите

Засега у нас по отношение продоволствието всичко е спокойно.  Имаше едно заиграване  с олиото, който завърши с “хепиенд” от двоиното увеличаване на цената и сякаш това е.

Дали обаче всичко при „веригите“ е толкова розова, и как е при клиентите.
Според Института за икономически изследвания в Мюнхен, почти всички големи компании  планират увеличение на цените на своите продукти.
Всички продуктови категории ще бъдат засегнати малко или много в даден момент, но най-засегнати ще са пресните продукти, зависещи от хартиените опаковки и електричеството.

Според сп.”Фокус”, въпреки че няма реален недостиг на продукти, клиентите много често изпразват рафтовете на супермаркетите, което води до поскъпване. Освен това много супермаркети сега се затрудняват да отговорят на голямото търсене и да предприемат мерки, като например налагане на „таван“ на количествата, които могат да се доставят на всеки клиент. Най-често това се отнася за олио и брашно.

Някои от „веригите“ прилагат и нетрадиционни мерки в тяхната работа досега,  отказват се от своите маржове на печалба, за да подкрепят цените, които достигат до потребителите, въпреки, че увеличенията не могат да бъдат избегнати напълно, а само краткосрочно. Въпреки тази позиция, някои от „веригите“ започнаха да вдигат цените.

Относно запасите от продоволствието от Edeka Group заявяват, че в отделни случаи може да има краткосрочни затруднения при доставката. – Но няма причина да се създават допълнителни запаси, тъй като клиентите могат да избират от алтернативни продуктови предложения.


(Бележка от автора) – Въпреки спокойния и уверен тон, с които се говори, относно продоволствието не трябва да се забравя значението на думата верига:

 Веригата (синджир) представлява поредица от звена (халки или метални пластини), свързани помежду си чрез взаимно преплитане, пресоване или занитване. Най-често са изработени от метал.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here