Вие коментирате – ние отговаряме: Лактация

Г-н Денислав Делиев прави следния коментар на нашия  материал:

Сбестойност на млякото

Себестойност на млякото

 

Денислав Делиев: Лактациония период на една крава е 305 дни а не както сте ги сметнали 365 дни поправете и пак сметне те 365 дни лактация значи да нямате репродукция а без нея сте обречени 😉
Хубав ден !

Говедовъд: – Уважаеми г-н Делиев. Радостно е, че не само ни четете, но и участвате в диалог, който може да бъде само в помощ на фермерите. Относно вашият въпрос, поместваме отговора получен от НСГБ.

Отговор: Интервалът от време, през който една крава отделя мляко, се нарича период на кърмене. Този период може да бъде 100 дни, може да бъде 400 дни, може да бъде и пет години. В сайта скоро имаше статия за такава крава в Нидерландия. Общо прието е, за да може да се сравнява продуктивността на кравите, да се взема полученото мляко до 305 тия ден.

Счита се за оптимално, ако има едно отелване годишно. Тогава лактацията ще продължи 300-315 дни, а сухият период – 50-60 дни.

Лактационният период обаче е строго индивидуален и зависи както от породата и състоянието на самата крава, така и от условията на нейното поддържане и хранене. Това може да прочетете в

Плодовитостта при кравите и Наредбите

Плодовитостта при кравите и Наредбите

Малко са фермите, които могат да се похвалят с между отелен период от 358 дни до 407 дни. Обикновено в повечето наши ферми периодът между отелване в една ферма е повече от 420 дни. При такъв резултат фермерът трябва  да мисли дали да закрива или взема спешни мерки.

Наши проучвания, чрез научен екип показват, че периода между отелване във високопродуктивните стада у нас е над 450 дни. В момента в Европа обаче има нова концепция относно периода  на лактационния период – продължителен лактационен период, с равномерно производство на мляко, максимално дневно производство на мляко до 120 дни и тогава осеменяване на кравите. Всичко това се прави за удължаване експлоатацията на кравата, като основно средство на производство и намаляване разходите, чрез влизането на по малък брой юници в стадото.

Ако трябва да се охарактеризират новите тенденции в това отношение ще цитираме един нидерландски супер фермер:
– „Повече мляко и по-малко телета, чрез продължителни лактации!  Това работи дори без плоски криви на лактация. Плоските криви на лактация са добре дошли, когато става въпрос за продължителни лактации.  Ако кравата достигне връх 70 кг мляко на ден, не бързам да я осеменявам отново. Радвам се когато осеменявам кравите 110 дни след отелването. Дава ли много мляко дневно, изчаквам.”

Казахме, че става дума за много добър фермер, който си прави и много добре разчетите. Какво е нивото на фермата му:

 – 110 млечни крави, 80 млади животни
– Средно мляко 12 660 кг на лактация от крава
– Средно  37 854 кг млечно производство за цял живот от крава.
– Средно  430 дни между отелването
– 
Ø 22 месеца при първо отелване.

В дадената цифра от 10.95 кг мляко се показва колко мляко средно дневно се получава от една крава целогодишно за да се изчисли себестойността на кг мляко. В това число влизат крави, които дават по 10 000 кг мляко и други, които дават по 1000 кг.
Ако се сравняваше нивото на кравите, правилно е за мярка да се вземе млякото получено за 305 дни. Нормално е и да има грешки в схемата на изчисление, но много пъти сме повтаряли, че организациите нямат потенциала да се занимават с това. Това е работа на институти с голям к.п.д. И още нещо – информацията.

Как мислите достоверна ли е. Това зависи най-вече от фермерите. Знаете много добре пътя на мъжките телета и на част от женските и още куп проблеми в тази връзка.

Говедовъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here