1 част: КЕТОЗА- едно сериозно заболяване, което – може лесно да се предотврати

Кетоза

Кетозата у млекодайните крави не е специфично заболяване, а метаболитно нарушение. Тя представлява дисбаланс между приема на хранителни вещества и нуждите на животното от такива.

Липсата на баланс се проявява с няколко съпътстващи смущения:
–  ниски нива на кръвната захар (Hypoglycemia);
– изчерпване на гликогена в черния дроб (глюкозни запаси);
– мобилизация на телесните протеини под формата на амино киселини за продукция на глюкоза ( глюконеогенеза);
– мобилизация на мазнините от депата;
– мастна инфилтрация на черния дроб;
– увеличено произвеждане на кетонови тела;
– повишено ниво на кетоновите тела в кръвта и урината (кетонемия и кетонурия); понижаване на телесната маса (измършавяване);
– понижаване на млечността и дехидратация.

 • Кетозата се проявява при високопродуктивни крави когато енергийните изисквания надхвърлят енергийния прием и това води до негативен енергиен баланс.
 • Когато големи количества телесни мазнини се използват като енергиен източник при подпомагането на млечната продукция, се случва така, че мазнините се мобилизират по-бързо отколкото може да ги метаболизира нормално черния дроб. Така кетоновата продукция надвишава усвояването на кетони от кравата, и така настъпва кетоза.
 • Млекодайните крави нормално произвеждат кетони в ниски концентрации като енергийни субстрати.

  Кетозата би могла да се сравни с банка. В началото можем да приемем, че сметката е балансирана и резервният фонд е достатъчно голям, че да бъде изтеглен при необходимост. Ако приходът обаче се окаже по-нисък от разходите и нуждата е сериозна или изисква дълъг период от време, положението може да се усложни.

  Това схващане може да се приложи във връзка с високопродуктивната крава, която в метаболитно отношение е деликатно балансирана млекопроизводителна „машина”.

  По време на отелването и при настъпването на лактацията хранителните и метаболитни нужди на животното се увеличават с около 100 процента частично заради загубата на захари, протеини и мазнини в млякото, частично поради увеличената метаболитна дейност, свързана с млечната секреция.

   

  крави
  За всеки килограм произведено мляко се извличат приблизително 50 г глюкоза, 40 г мазнини, 30 г протеини. Тези извлечения са от наличните запаси на животното. Ако хранителният прием е съответстващ на конкретните нужни, то състоянието на животното остава нормално. Ако диетата е твърде бедна, че да осъществи нормални нива глюкоза в кръвта и гликоген в черния дроб, се развива метаболитен дисбаланс.

  В отговор на хипогликемията, извличането на чернодробния гликоген и анорексията се активират компенсаторни механизми, с които организма цели да коригира дисбаланса.

  Кетозата е характерна основно за кравите и овцете, но от нея могат да заболеят и свинете, както и месоядните животни.

  На кетозата трябва да се обърне внимание защото :

  • Понижава приема на храна при засегнатите индивиди, като така увеличава риска от от други заболявания, особено дислокация на абомазума.
  • Причинява икономически загуби.
   Всяка неусложнена кетоза е изчислено, че струва $159.

   

  Следва продължение ….

3 КОМЕНТАРИ

 1. А за да потвърдим диагнозата в случай че не е възможно изследване на кръв и урина възможно ли е да импровизираме и как по точно?

 2. Ще ви кажем за най-първобитният начин за проверка : Приближете се колкото е възможно по-близо до кравата, до устата и, и ако има силна миризма на ацетон – значи трябва да предприемете спешни мерки за кетозата. Но обикновенно това вече се случва, когато той е доста развит.
  Нашата препоръка е, да си правите профилактика и да се консултирате с вашият ветеринарен лекал.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here