Раждането на телето …..

Раждането на телето и първите неща, които правим след появата му, според десетки експерти, са най-важните. В тази връзка се мъчим да ви представим гледната точка на много специалисти, а изводите оставяме за Вас. Имаме много статии на тази тема.

Сега на Вашето внимание са съветите на канадски експерти..

Първият ден в живота на телето е най-важният: първите 24 часа са от решаващо значение за оцеляването на малкото преди отбиването и след него.

Усложненията по време на отелването представляват опасност за здравето, както на новороденото теле, така и на кравата. Въпреки, че има методи за превенция – от внимателен подбор по време на практики за разплод и отбиване, правилно хранене и оценка на състоянието на тялото на кравата до отелване, никой не е имунизиран от трудностите.

Всеки сценарий за отелване е различен, но веднага щом се появи околоплодната течност, телето трябва да се роди в рамките на един час, за възрастни крави или до час и половина за юниците.

Ако това не се случи, ще се наложи човешка намеса, особено когато не се наблюдава напредък през последните 30 минути: контракциите са изчезнали или са се появили други признаци за проблем.

Трябва да помним следното.  Поставете новороденото върху чиста слама в положение за възстановяване на гърдите, така че дихателните пътища да са отворени. Наличните методи за реанимация включват следните процедури: енергично разтривайте гърдите на телето, поставете чиста сламка в ноздрите, така че да киха, и накрая, налейте малко (!) количество студена вода в ухото.

И при кравите, и телетата се използват болкоуспокояващи лекарства болка след трудно отелване. По този начин въвеждането на мелоксикам помага на кравата да се възстанови, да подобри апетита й и да увеличи производството на мляко. Ако спрете синдромите на болка при телето, то често ще става, ще е активно по-дълго и ще консумира повече  коластра .

Коластра – колкото по-рано, толкова по-добре

Коластрата е пълна с мазнини, витамини и протеинови антитела, наречени имуноглобулини. Тези антитела са необходими на телето да развие имунитет към болестите, характерни за стопанството, в което е родено. Теленцата трябва да получават препоръчителния минимум един литър коластра през първите четири до шест часа живот.

Редовно преглеждайте стомаха на телето, за да се уверите, че е пълен, и погледнете копитата. 

Ще намерите най-добрия източник на допълнителна коластра от собственото си стадо, като доите кравата след отелване или събирате коластра от друга крава. Избягвайте коластрата, получена от други ферми, за да предотвратите въвеждането на нежелани заболявания.

Никога не варете коластрата. Това ще “свари” антителата и ще ги направи безполезни. Просто поставете торбичка със замразена коластра в купа с топла вода, така че температурата да се повишава постепенно.

Коластрата на прах е опция, ако няма налична прясна или замразена коластра. Прочетете информацията на опаковката: трябва да определите дали продуктът е „заместител“ или „добавка“. Добавките съдържат по-малко грама имуноглобулин на литър, така че може да са необходими две опаковки, за да се отговори на нуждите на телето.

Храненето с бутилки е по-добро, отколкото другите начини. Храненето с бутилка поддържа смукателния рефлекс, което от своя страна ще осигури оптимално количество антитела, абсорбирани в червата на телето. Използвайте отделно етикетирани бутилки за всяко новородено теле, почиствайте и дезинфекцирайте съдовете след всяка употреба.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here