Вицесветовен шампион за всички времена – Suard-Red Jorden Irene EX-97

Най-успешната и впечатляваща швейцарска крава Red Holstein през последните десетилетия, Ирен EX-97, почина на почти 18-годишна възраст. 

Собствениците на кравата, братята Шраго съобщиха в понеделник вечерта в 18:10 във Фейсбук: „Тя заспа спокойно и без болка. Цялото семейство имаше късмета да може да я придружи до края“.

Ирен оставя феноменално наследство. “Днес сме тъжни, но сме и развълнувани и мотивирани да продължим да развиваме тази уникална кръвна линия.”

Ирен стана световна шампионка през 2016 и 2019 г. и увенча този успех с титлата вицесветовен шампион за всички времена.

Ирен постигна доживотно производство от 114 849 кг мляко с 4,73% мазнини и 3,38% протеини. Тя постигна най-високото си представяне през 6-та си лактация с 14 223 кг мляко, 4,86% мазнини, 3,13% протеин.

Според собствениците й, тя винаги е била изключително добра в получаването на ембриони.

“Продадохме ембриони чак в Австралия.” – казват собствениците и.

За съжаление, тъй като Ирен е дала положителна проба за вируса на Шмаленберг, генетиката не може да бъде изнесена в Канада и САЩ,  Потомците на Ирен съставляват около една трета от 100-членното им млечно стадо, според Шраго.  Впечатлението е, че внучките и са дори по-добри от дъщерите на Ирен.  Междувременно вече работят с перспективни телета в пето поколение.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here