Кои са най-важните неща, които трябва да знаете при приготвянето на агнешкото месо

Много хора го предпочитат, защото е доста по-крехко от всички останали масово употребявани месни продукти.

Дойде времето, когато на трапезата ни ще се настани едно от най- вкусните меса – агнешкото.
И макар от години то да е традиционен солист на великденската и гергьовденската ванхалия, не е зле да си припомним тънкостите за приготвянето на перфектното ястие с агнешко месо.
На първо място е много важно да успеем да се снабдим с истинско агнешко месо, ако искаме да създадем перфектното ястие с него.

Агнешкото месо е изключително крехко и деликатно. Това разбира се, важи не само за неговия вкус. Става въпрос, че приготвянето на една перфектна трапеза с този тип продукт изисква доста внимание и подготовка.

Когато купувате агнешко месо, се уверете дали е прясно, има ли печат и съответния БГ номер за продажба и внимателно разгледайте цветът на мазнината. Ако тя е бяла, значи не сте попаднали на шиле, а на истинско агнешко.

Съхранението на агнешкото месо в хладилник става за не повече от два-три дена. Задължително е да месото да е покрито със стреч фолио или да е опаковано.

Най-подходящи за готвене са филето, котлетите и бутчето.
Ако обичате котлети, е добре преди да започнете с готвенето да ги почистите добре от костта и ципите. От бутчето пък можете да кажете да ви смелят кайма.

За агнешкото месо са много подходящи следните подправки: преди всичко чесън, розмарин, джоджен, босилек, риган, кимион, лимонова кора, кориандър, мащерка и др. Не прекалявайте обаче с подправките, за да не изгуби месото своя естествен аромат.

Не мийте месото преди готвене, това не се препоръчва от специалистите.

Както знаем, агнешкото понякога има леко неприятен мирис, затова и някои хора отказват да го опитат изобщо.

Ако искате да премахнете този дъх, имате няколко варианта:
– да го киснете една нощ в кисело мляко
– да го киснете една нощ в прясно мляко
– да го киснете една нощ в подкиселена вода (тоест, вода с 1 к.ч. оцет)
– докато го готвите, да добавите 1 к.ч. твърд алкохол (най-добре ракия)

Преди да поръсите месото с подправките, го изчистете добре от излишните мазнини.

Използвайте ситно нарязани свежи подправки, така месото ще има още по ароматен и свеж вкус.
Комбинирайте свежият микс от растения със зехтин.
Така ще ви е по-лесно да намажете обилно месото и то да поеме от аромата на всички подправки.

Намазаното и завито в домакински фолио агнешко, трябва да престой в хладилник поне за една нощ.

След като го извадите от хладилника, не го слагайте да се пече веднага. Добре е да постой на стайна температура. Така месото ще се изпече равномерно от всички страни.

По стара българска традиция агнешкото за великден се приготвя и на чеверме, което се прави от цяло агне и се пече на жив огън на дърва или дървени въглища.
Понеже у дома не можете да си позволите подобен метод, пробвайте с шпиковане – правите разрези с нож из цялото месо и ги пълнете с черен пипер, чесън, морков или друго по ваш вкус.

Добрите готвачи съветват месото да се пече на умерен огън (170º-180º) за да се избяга припичането му. Температурата и времето, за което се пече месото, зависят от мазнината по него. По-тлъстото агне се пече по-дълго и на по-ниска температура.

Никога не осолявайте месото предварително, защото има опасност да го изсушите. Солете непосредствено преди да го сложите във фурната.

За да се разбере дали е готово месото, без значение как сте го приготвили, оставете го за 10-15 минути до 30 минути да си попие всички сокове. В противен случай те ще изтекат, докато го режете и след това месото ще бъде сухо. Можете да го боднете с шишче или клечка за зъби. Ако сокът, който изтече е червен – месото е още сурово. Ако е бистър, месото е полуопечено. Ако няма сок, значи е готово.

Докато го печете, винаги заливайте само с гореща вода или бульон (ако има нужда). Студената вода ще го “шокира” и ще го направи по-твърдо и жилаво.

Друг съвет, за да не бъде сухо месцето – по време на печене сложете във фурната малка тенджерка с вода. Парата ще предпази месото от изсушаване.

В тавата около него може да сложите няколко кореноплодни зеленчука – морков, целина, лук и каквото ви се намира. След като месото е готово, извадете ги и заедно с малко от течността, пасирайте. Ето ви чудесен зеленчуков и супер лесен сос, с който да сервирате месцето.

След като извадите готовото агнешко от печката, е добре да го оставите покрито с фолио за около 20 минути. Така сосовете от печенето ще навлязат още по-навътре в месото и то ще стане още по-крехко.

Когато режете месцето преди сервиране, трябва да използвате остър нож. Режете винаги напречно на мускулните влакна, за да се получат още по-крехки парчета.

източник: 24 часа и kulinar.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here