Търсим психолози за кравите

Все по-малко са желаещите да работят в млечното говедовъдство. На гледачите не им се дои в неудобните за тях часове – точно тогава дават най-интересните сериали. Фермерът се разкъсва от попълването на тефтерите и регистрите, надхитряването с търговците и несвършваща никога работа. Ветеринарните специалисти стават все повече кът. Разбира се, че с кучетата и котките е много по-лесно.
Какво се получава.
Кравите остават сами, няма кой да ги разбере, те се тормозят вътрешно, продуктивността намалява и съответно и храната им също.

Вероятно идва времето да търсим и психолози за кравите. Каква е причината да се стигне до тази ситуация. Просто трябва да се огледаме и преценим не сме ли допуснали грешка в отглеждането и възбуждаме кравата да действа неадекватно.

Със сигурност социалният стрес при млечните говеда е придобил сцепление, тъй като в живота им има много фактори, които могат да въздействат негативно. Изследователите се спират на четирите социални стресови ситуации при кравите, най-често свързани с периода на доене.

  • Пренаселеност:- пренаселеността вероятно е водещата социална грижа през дойния период, тъй като високата плътност на отглеждане означава, че кравите трябва да се конкурират за две неща, критични за тяхното здраве – за хранене и лежащо пространство – /легло/
  • Социална нестабилност: Този термин характеризира ефекта от прегрупирането и преместването на кравите по време на периода на доенето. Изследванията показват, че безсмисленото прегрупиране на крави води до 9 процента по-нисък прием на фураж.  Освен това, помислете за прегрупиране само веднъж седмично, а не веднъж на ден.
  • Социално поражение и нисък статус: Това въздействие е свързано с неслучайни крави и техния риск от разместването им.
  • Социална изолация: Това обикновено се счита за стрес за кравите, но когато се извършва отелване, те са склонни да търсят отделяне от стадото за известно време. Разбира се, обвързано с това е отделянето на телето от кравата.

Какво може да се направи и без да викаме психолог и намалим стреса при кравите. Да се намали социалната конкуренция, като се увеличи пространството за животните и съответно резерв от легла.

Намаляване на стресиращите фактори, идентифициране на индивидите, които могат да бъдат най-изложени на риск. Смекчаването на хроничния стрес е важно за хуманното отношение към животните. Това променя естественото им  поведение.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here